Senat SAD izglasao da je suđenje o opozivu Trampu u skladu sa Ustavom

Većina u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa, izglasala je danas da je suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu u skladu sa Ustavom i da može da se nastavi.

Zastava SAD Foto: Pixabay
Zastava SAD Foto: Pixabay

Pedesetšest senatora je glasalo za, a 44 protiv, nastavka suđenja bivšem predsedniku u procesu o opozivu iako je on napustio Belu kuću i sada je samo običan građanin.

Time je odbačen pokušaj tima branilaca bivšeg predsednika i nekih saveznika republikanaca da se zaustavi suđenje jer on nije više na dužnosti.

Proces protiv Donalda Trampa predstavlja politizaciju procedure opoziva i "pocepaće" SAD, rekao je danas advokat bivšeg predsednika SAD Dejvid Šen prvog dana saslušanja pred Senatom.

"Ovaj proces će otvoriti nove rane, duboke u naciji jel mnogi Amerikanci vide šta on zapravo jeste, pokušaj grupe političara da odstrane Donalda Trampa iz političkog života i oduzmu prava 74 miliona glasača", dodao je on.

Advokat je rekao da suđenje o opozivu Trampu treba da bude odbačeno i zato što je neustavno i zato što će rascepati zemlju.

On je rekao da su demokrate podstaknute "mržnjom" prema Trampu i strahom da će izgubiti vlast. Po njegovim rećima ako se održi ovo suđenje "svi" će izgledati loše i druge zemlje koje žele loše Americi će na to gledati sa "radošću", prenosi AP.

Trampov tim je imao argument da je suđenje neustavno zato što Tramp više nije predsednik. Demokrate koje se pozivaju na pravne stručnjake i presedan sa slučajem ministra vojnog iz 1876, navode u prilog da jeste ustavno, taj presedan i nasilje prilikom napada na Kongres.

Trampu je u Predstavničkom domu Kongresa izglasan opoziv nedelju dana pred odlazak sa dužnosti i nedelju dana pošto je rekao svojim pristalicama "da se bore kao ludi" da dokažu da je bilo pronevera na predsedničkim izborima.

Demokrate su danas počele svoje izlaganje u Senatu prikazivanjem video snimka nasilja od 6. januara. Devet demokratskih članova Predstavničkog doma vode proces opoziva.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article