Senat oslobodio Trampa optužbi za podsticanje pobune

Američki Senat je odlučio da bivši predsednik SAD Donald Tramp nije kriv za "podsticanje na pobunu" prilikom upada demonstranata u zgradu Kongresa 6. januara.

Donald Tramp / Foto: AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp / Foto: AP Photo/Alex Brandon

Demokratama, koje su pre mesec dana u Kongresu optužile Trampa za to delo, bilo je potrebno 67 glasova u Senatu za osudu. Rezultat glasanja bio je 57-43.
Demokrate su tokom kratkog suđenja tvrdile da je Tramp izazvao napad na Kongres mesecima ponavljajući da su izbori pokradeni, a onda govoreći svojim pristalicama koje su se tog jutra okupile blizu Bele kuće da se "đavolski bore" da preokrenu rezultate. Prilikom upada u Kongres nastradalo je pet ljudi.
Trampovi zastupnici su navodili da su izgrednici delovali na svoju ruku i da njega štiti pravo na slobodu govora, što je argument koji dobro prolazi kod većine republikanaca. Oni tvrde da su ceo slučaj pokrenule demokrate zbog "mržnje" prema Trampu.

Donald Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa ali ga je u oba slučaja Senat oslobodio optužbi.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article