Selo Varisia na Kipru potpuno je napušteno 1974. godine i od tad služi kao tampon-zona UN-a između dve podijeljene strane na ostrvu – grčke i turske.

No, gotovo potpuna ljudska odsutnost podstaknula je prirodu na duboku obnovu, pa naučnici danas uočavaju potpuni procvat bioraznolikosti. Na tom širem području, koje čini oko tri posto površine ostrva, pronađene su biljne vrste poput orhideja, a vratile su se i životinje poput divlje ovce, šiljastog miša, retkih reptila, kao i za to ostrvo endemskog muflona.

– Bez ljudskog uticaja biljne i životinjske vrste potpuno su procvetale – kazao je direktor Instituta za prirodu i nauku na Univerzitetu Near East Salih Gucel.

– Kao da ste zakoračili natrag u vreme i gledate prirodu u kakvoj su se igrali naši dedovi i bake – objasnio je naučnik.

selo kipar
Foto: Mario Goldman/Afp/Profimedia

Projekat prirodne obnove proučavaju naučnici s obe strane, koji su pristali sarađivati jedni s drugima, s obzirom na postojanje višeg cilja.

– Ljudi koji rade na zaštiti prirode obično su vrlo strastveni oko te problematike u toj meri da kad se nađu ne razgovaraju ni o čemu drugome. Ne zamaraju se našim problemima (podelama na Kipru), a jedan od ciljeva projekta je i bio pronaći naučnike s obe strane koji su bili spremni sarađivati jedni s drugima – kazala je Iris Charalambidou sa Univerziteta u Nikoziji.

Količina biljnih i prirodnih vrsta iznenadila je naučnike okupljene oko projekta, koji se nadaju da bi njihovi zaključci mogli pomoći podsticaju bioraznolikosti i u drugim delovima sveta. No, pre svega nadaju se da će podstaknuti rast i jačanje vrsta na samom Kipru.

kipar selo
Foto: Matthieu CLAVEL / AFP / Profimedia

– Zaključili smo kako bi neki delovi tampon-zone mogli funkcionisati kao svojevrsne „ključne tačke“ za ostatak ostrva. One bi bile mesta na kojima rastu zdrave populacije različitih vrsta, a kada bi te populacije rasle, nastajale bi jedinke koje bi se proširile na druga područja – kazala je naučnica Iris.

Osim značajnog uticaja na programe zaštite prirode, Kiprani koji učestvuju na projektu nadaju se da će njihova saradnja posejati seme prijateljstva između dve razjedinjene strane ostrva.

Izvor: Jutarnji list

Bez ljudi, Černobilj je postao raj na Zemlji (VIDEO)

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)