Selaković na svetskoj konferenciji: Srbija je svesna značaja slobode medija

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas na svetskoj konferenciji o slobodi medija u organizaciji Unesko i Holandije da je Srbija svesna značaja i uloge slobode medija u izgradnji politički naprednog društva u kojem će građanske slobode biti dosledno poštovane. Prema najavi šefa holandske diplomatije Stefa Bloka, ministri oko 50 zemalja trebalo bi danas da potpišu deklaraciju kojom se poziva na zaštitu novinara.

Nikola Selaković Foto: Srđan Ililć
Nikola Selaković Foto: Srđan Ililć

Na konferenciji koju su putem video veze organizovali Unesko i Holandija, Selaković je rekao da napad na medijske radnike Srbija smatra i udarom na temelje društva, odnosno ozbiljnom pretnjom naporima izgradnje i unapređenja društva po meri svih, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je rekao, kako se navodi, da je Vlada Srbije nedavno usvojila Akcioni plan za medijsku strategiju i donela odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u čijem će radu između ostalih učestvovati predstavnici kabineta premijerke Ane Brnabić i nekoliko ministarstava i tužilaštva, kao i EU, OEBS-a i novinarskih udruženja.

Ministar spoljnih poslova je rekao da su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Komisija za istraživanje ubistava novinara upozorili da je nedopustivo da se u optužnicama protiv lidera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova ne pominju zločini nad novinarima, navodi se u saopštenju.

Selaković je naveo da podaci UNS-a pokazuju da je od 1998. do 2005. godine na Kosovu ubijeno ili nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika, i dodao da njihova imena "opominju da počinioci ne smeju da ostanu nekažnjeni", dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok rekao je da bi ministri oko 50 zemalja trebalo danas da potpišu deklaraciju kojom se poziva na zaštitu novinara na konferenciji na kojoj putem video linka učesnici razgovaraju o načinima za bolju zaštitu novinara.

Među govornicima je filipinska novinarka Marija Resa protiv koje se vodi sudski postupak jer je kritikovala politiku predsednika Filipina Rodriga Dutertea. Na konferenciji je i verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Novinari širom sveta moraju da budu bolje zaštićeni kako bi mogli da ispune svoju ulogu čuvara demokratije", rekao je Blok na početku konferencije koju organizuje Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Blok je rekao da na konferenciji učestvuju ministri oko 50 zemalja i dodao da će njihovo učešće biti diplomatski pritisak na zemlje koje neće potpisati deklaraciju.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica nedavno je ocenila da je pandemija koronavirusa u svetu dovela do pogoršanja slobode medija.

Autoritarni režimi kao što su Kina i Iran koriste ograničenja u borbi protiv epidemije koronavirusa da bi dodatno suzbili slobodu medija, navela je ta organizacija.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article