Selaković: Bajdenova čestitka signal da Srbiju čekaju pritisci i iskušenja

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je čestitka američkog predsednika Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova, "jedan od signala" godine koja je najavljena kao godina velikih pritisaka i iskušenja za Srbiju.

Nikola Selaković Foto: Srđan Ililć
Nikola Selaković Foto: Srđan Ililć

"Razgovori sa novom američkom administracijom neće biti laki i jednostavni. Mi imao svoj stav, Amerika svoj, ali to nije razlog da odustanemo od svoje pozicije već da i dalje vodimo borbu uporno i mudro", rekao je Selaković za TV Hepi.

On je navo i da ga čestitka Bajdena u suštini nije iznenadila ali ga je "možda iznenadilo da se takva težnja spoljne politike Amerike, nove administracije", iznosi u čestitki za državni praznik.

"To pokazuje novi stav američke spoljne politike, ali je za nas najvažnije da u aktima međunarodnih organizacija i Evropske unije, sa kojom vodimo pregovore, takve stvari ne stoje kao uslovi, a i da stoje jasan je naš stav koji je predsednik Aleksandar Vučić izneo u Beloj kući", rekao je Selaković.

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije u kojoj je poručio da SAD ostaju trajno posvećene unapređenju saradnje sa Srbijom i „nepokolebljive u podršci“ evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Кosovom „koji je fokusiran na međusobno priznanje“.

Povodom ove Bajdenove poruke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da se taj termin ne pominje ni ujednom sporazumu i ni u jednoj rezoluciji.

Vršilac dužnosti premijera Kosova i kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti izjavio je da je pismo predsednika SAD garancija za teritorijalni integritet Kosova.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article