EPA-EFE/MARK SCHIEFELBEIN / POOL

Sekretarka trezora SAD Dženet Jelen izjavila je danas na kraju posete Pekingu da će Vašington saslušati kineske pritužbe o američkom ograničenjiu izvoza tehnologije na koje se kineski lideri žale da imaju za cilj da naškode njenoj tehnološkoj industriji, kako prenosi agencija Beta.

Jelen je na odlasku iz Pekinga posle četvorodnevne posete, izjavila da SAD i Kina imaju značajna neslaganja i da se o njima mora razgovarati „jasno i direktno”, kako prenosi Rojters.

Ključne kineske pritužbe su na bezbednosnim ograničenjima pristupu procesorskim čipovima i drugoj američkoj tehnologiji koja preti da ošteti kineski razvoj pametnih telefona, veštačke inteligencije i drugih industrija.

Jelen je razgovarala sa kineskim premijerom Lijem Đijangom, a u subotu je imala petočasovni sastanak sa kineskim kolegom Heom Lifengom.

Zvaničnici Ministarstva finansija unapred su rekli da nema planova da se ona sastane sa kineskim liderom Sijem Đinpingom.

Jelen je srdačno dočekana, ali kineski zvaničnici nisu dali naznake da će promeniti industrijsku ili drugu politiku za koju Vašington i druge Zapadne vlade kažu da krše obaveze Pekinga o slobodnoj trgovini.

He Lifeng je u subotu rekao da bi Vašington trebalo da “usvoji racionalan i pragmatičan stav” kako bi se poboljšali odnosi.

Si Đinping je u martu optužio Vašington da pokušava da ograniči industrijski razvoj Kine.

Peking je sporo odgovorio na američka tehnološka ograničenja, verovatno da bi izbegao istovremeno da ošteti sopstvenu industriju.

Ali tri dana pre Jeleninog dolaska, vlada je najavila kontrolu izvoza galijuma i germanijuma, metala koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika i solarnih panela čiji je Kina najveći prozvođač.

Bajdenova administracija vrši pritisak na proizvođače poluprovodnika da presele proizvodnju u SAD kako bi smanjili oslonac na Tajvan i druge azijske dobavljače.

Vašington želi da razvije alternativu kineskim zalihama metala koji se koriste u proizvodnji pametnih telefona, vetroturbinama i drugde.

Tokom svoje posete, Jelen je apelovala na “zdravu ekonomsku konkurenciju”, pozivajući se na žalbe da Peking krši svoje obaveze o slobodnoj trgovini subvencionišući i štiteći politički favorizovane industrije od privatne i strane konkurencije.

Kineski lideri pokušavaju da ožive interesovanje investitora, ali strane kompanije su zabrinute zbog svog statusa nakon što su Si i drugi zvaničnici pozvali na ekonomsku samoodrživost.

Odnosi dve najveće ekonomije sveta su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija zbog sporova oko tehnologije, bezbednosti i geopolitičkih pitanja.

Originalni tekst