Šef SZO traži novu istragu o tvrdnjama o curenju korona virusa iz kineske laboratorije

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pozvao je danas na novu istragu stručnjaka o tvrdnjama o "curenju korona virusa" iz kineske laboratorije i kritikovao nedostatak pristupa podacima meunarodnih stručnjaka.

Tedros Adanom Gebrejesus,  Svetska zdravstvena organizacija Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Betaphoto
Tedros Adanom Gebrejesus, Svetska zdravstvena organizacija Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Betaphoto

Iako su eksperti, koji su u januaru i februaru u Kini istraživali poreklo virusa, navode o laboratorijskom curenju ocenili malo verovatnim, "potrebna je dalja istraga, verovatno sa novim misijama sa specijalizovanim stručnjacima koje sam spreman da rasporedim", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.
Hipotezu da je korona virus mogao da "pobegne" iz laboratorije branila je prethodna američka administracija Donalda Trampa, na osnovu podataka obaveštajnih službi.
Kina je uvek negirala takvu mogućnost.
Gebrejesus je govorio neposredno pre zvaničnog objavljivanja izveštaja o poreklu korona virusa i konferencije za novinare nekih međunarodnih stručnjaka koji su otputovali u Kinu u januaru 2021. godine kako bi sproveli istragu o korona virusu koji se prvi put pojavio u Vuhanu u decembru 2019.
Šef SZO je rekao da su međunarodni stručnjaci imale poteškoće u pristupu podacima tokom svog boravka u Kini.
"Nadam se da će se nove zajedničke studije zasnivati na široj i bržoj razmeni podataka", dodao je Gebrejesus.
Šef delegacije stručnjaka Peter Ben Embarek izjavio je da se u Kini, kao i drugde, neki podaci ne mogu deliti iz razloga privatnosti.
"Izveštaj je veoma važan početak, ali ne predstavlja poslednju reč", rekao je šef SZO.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article