Šef SZO: Ohrabruje pad broja zaraženih koronavirusom ali nije vreme za ublažavanje mera

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je pad broja zaraženih koronavirusom širom sveta ohrabrujući, ali je upozorio da nije vreme za ublažavanje restriktivnih mera.

Tedros Adhanom Gebrejsus / Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
Tedros Adhanom Gebrejsus / Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

On je naveo da broj prijavljenih slučajeva zaraze na globalnom nivou opada već četiri nedelje, a broj smrtnih slučajeva dve nedelje.

"Čini se da je do ovog pada došlo zbog zemalja koje strože sprovode mere javnog zdravlja. Sve to treba da nas ohrabri, ali zadovoljstvo je jednako opasno kao i sam virus", rekao je Gebrejesus.

On je dodao da sada nije vreme da bilo koja zemlja ublaži mere ili da se bilo koji pojedinac opusti.

"Svaki život koji je sada izgubljen utoliko je tragičniji jer je počela vakcinacija", ocenio je šef SZO.

Ogranak SZO za Evropu juče je saopštio da, uprkos opadajućem trendu broja zaraženih, većina evropskih zemalja ostaje "ranjiva" na kovid19 i upozorio na "lažni osećaj sigurnosti" pošto je i dalje mali broj vakcinisanih – samo 1,5 odsto stanovnika u 29 evropskih zemalja.

U svetu je 108 miliona registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom, a 2,3 miliona ljudi je umrlo od posledica obolevanja.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article