Šef SZO kritikuje bogate zemlje i proizvođače vakcina: Svet je na ivici katastrofalnog moralnog neupeha

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je danas da će se svet suočiti sa "katastrofalnim moralnim neuspehom" ako bogate zemlje prigrabe vakcine protiv kovida19 na uštrb siromašnih zemalja.

Tedros Adhanom Gebrejsus / Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
Tedros Adhanom Gebrejsus / Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

"Treba da budem otvoren. Svet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha, čija cena će biti plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na otvaranju virtuelnog sastanka Upravnog odbora organizacije u Ženevi.

On je osudio "egoistički" stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina koji traže regulatorna odobrenja u bogatim zemljama rađe nego da podnesu svoje podatke Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da dobiju zeleno svetlo za upotrebu njihove vakcine na svetskom nivou.

Ocenivši da je kompromitovan ravnopravan pristup vakcinama protiv koronavirusa širom sveta, on je rekao da je 39 miliona doza vakcina dato u svetu u 49 bogatih zemalja.

On je naveo primer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo samo 25 doza.

"Ne 25 miliona, ne 25.000, nego samo 25", rekao je Tedros ne navodeći o kojoj zemlji je reč.

Tedros je pohvalio naučno dostignuće proizvodnje vakcina za manje od godinu dana od izbijanja pandemije u Kini. Istovremeno je ukazao da iako neke zemlje daju uveravanja o ravnopravnom pristupu vakcinama one daju prioritet svojim sporazumima sa proizvođačima, čime podižu cene i pokušavaju da zaobiđu red.

Rekao je da su 44 sporazuma potpisana u 2020. između tih zemalja i proizvođača i najmanje 12 od početka godine.

Po njegovim rečima situacija se dalje pogoršava time što su proizvođači dali prioritet za odobrenje tih vakcina regulatornim telima u bogatim zemljama gde je dobit najviša umesto da podnesu kompletne podatke SZO.

"Taj egoističan pristup ne samo da ugrožava najsiromašnije i najosetljivije u svetu, nego je takodje osudjen na neuspeh. Takvo delovanje će samo produžiti pandemiju i naše patnje, kao i restrikcije potrebne da se ona suzbije", rekao je Tedros.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article