Šef Bionteka: Pandemija može da se zauzda do iduće zime

Velika je verovatnoća da će vakcina biti efikasna protiv nove mutacije korone, kaže za Dojče vele Ugur Šahin, naučnik i šef kompanije Biontek, čija je vakcina odobrena u EU. On se nada imunizaciji stanovništva do iduće zime.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

U ponedeljak je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinu nemačkog Bionteka koju masovno proizvodi američki Fajzer, a Šahin to ocenjuje kao važan korak.

"Imamo prvu odobrenu vakcinu u Evropi. Počinjemo sa vakcinacijama i očekujemo benefite za one koji prime vakcinu. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko meseci opasti stepen hospitalizacije starijih ljudi", rekao je Ugur Šahin, osnivač Bionteka, u intervjuu za Dojče vele.

EMA već šestog januara saopštava odluku i o vakcini američke Moderne. To Šahinu daje nadu da bi uskoro na tržištu moglo da se nađe dovoljno vakcina da se "do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu". Za to je, kako kaže, potrebno da se imunizuje 60 do 70 odsto ljudi.

Nova mutacija virusa, koja je najpre primećena u Velikoj Britaniji, ali se već pojavila u više zemalja kontinentalne Evrope, prema epidemijskim podacima, osetno je zaraznija i Britanci veruju da se zbog novog soja virusa čak 70 odsto ljudi više zaražava.

Na pitanje da li je nova varijanta otporna na vakcinu, Šahin kaže da još ne znaju, jer nisu obavljeni testovi i najavljuje da će u naredne dve sedmice Biontek proveriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

Kako je rekao, naučno gledano, visoka je verovatnoća da će vakcina biti efikasna protiv mutacije.

"Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina. To znači da je 99 odsto isto, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa sa više strana", dodaje naučnik.

Sve članice EU najavile su da će početi vakcinaciju Biontekovom vakcinom pre kraja godine. U Nemačkoj bi u više od četiri stotine improvizovanih centara za vakcinaciju to trebalo da počne u nedelju (27. decembar).

Najpre će se vakcinisati rizične grupe, prvo stariji od 80 godina i oni koji su na stacionarnom lečenju i u domovima za stare i nemoćne.

Za to je potrebna mamutska logistika. Biontekova vakcina mora da se čuva na minus sedamdeset stepeni Celzijusa, zbog čega su neki naučnici već rekli da ona nije primerena za siromašnije zemlje koje ne mogu da obezbede takav hladni lanac.

"Ove ultrahladne temperature nisu ništa novo. Transport uz suvi led nam je poznat već pedeset godina", kaže međutim Šahin.

"Kutije se prenose na lice mesta i onda medicinsko osoblje može da izvadi vakcine i stavi ih u frižider. U njemu su vakcine stabilne pet dana."

On u razgovoru za Dojče vele dodaje da "nije tačna" ocena da siromašnije zemlje neće imati pristupa ovoj vakcini. Šahin podseća da su i zemlje poput Meksika ili nekih iz Južne Amerike već odobrile upotrebu vakcine.

Izvor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article