Sednica SB UN nakratko prekinuta zbog kosovske zastave; Selaković: Srbija spremna za dijalog, ne za ultimatum

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) počeo je danas raspravu o situaciji na Kosovu. Na sednici se razmatra novi šestomesečni izveštaj o radu misije UNMIK-a, koji obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Tviter, UN_PGA: Savet bezbednosti UN
Foto: Tviter, UN_PGA / Savet bezbednosti UN

Onlajn sesija, na kojoj Srbiju predstavlja šef diplomatije Nikola Selaković, počela da zahtevom predstavnika Rusije Dimitrija Poljanskog da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova navodeći da "Kosovo nije opštepriznata država". Poljanski je rekao da je Kosovo teritorija i da osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu.
“Nismo protiv učešća Kosova na ovoj sesiji, ali da bismo nastavili molim predsedavajuće da promeni pozadinu ili uklanjanje zastave i onda ćemo moći da nastavimo” rekao je Poljanski.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Posle konsultacija, sednica je nastavljena, a iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

Selaković: Koja je svrha dijaloga ako se od Beograda samo očekuje da prizna nezavisnost Kosova?

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković takođe je na početku obraćanja osudio isticanje zastave Kosova predstavnice Donike Gervalje.
"Nemam izbora nego protestujem zbog isticanja simbola takozvane državnosti Kosova", rekao je Selaković i dodao da Kosovo "zloupotrebljava video sednicu što je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti UN".

Selaković je poručio i da je Srbija spremna da razgovara ali ne i da pristane ucene, pretnje ili ultimatume.

“Koja je svrha dijaloga ako se od Beograda samo očekuje da prizna nezavisnost Kosova, da li jedna strana da odustane od svega, a druga da dobije sve”, upitao je Selaković.

On je istakao da Priština odbija da ispuni svoje obaveze iz do sada postignutih sporazuma i da ne pristaje da se o tome razgovara u okviru dijaloga.

“Trajni mir i stabilnost mogu biti ostvareni samo ako niko od učesnika ne bude nastupao sa maksimalističkim zahtevima i insistirao na poniženju onog drugog”, ukazao je Selaković.

Selaković je rekao da srpski i albanski narod treba da pronađu način da dođu do pomirenja i načina za saradnju.

“Srbija ceni ulogu UNMIK i podržava rad misije u nesmanjenom obimu”, rekao je Selaković.

On je ocenio da su nedavni izbori na Kosovu i Metohiji potvrdili da politički ekstremizam među Albancima ne gubi na snazi, već postaje sve jači.

“Pritisci na Srbe su nastavljeni posle izbora i uskraćeno im je jedno ministarstko mesto, a broj inicidenata povećan je za 30 odsto u odnosu na 2019. Godini”, naveo je Selaković i dodao da nema ni političke volje u Prištini da se raseljeni Srbi, koji 22 godine žive van Kosova, vrate u svoje domove.

Selaković je govorio i o suđenju pripadnicima OVK i izneo navode predsednice suda da su svedoci izloženi zastrašivanju, pozdravljajući što su podignute prve optužnice.

On je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM ocenjujući da su Visoki Dečani upečatljiv primer nepoštovanja srpskih kulturnih i verskih spomenika.

Prema njegovim rečima, čitav slučaj prerastao je u potpuni "apsurd", jer je nevladina organizacija koja sebe naziva "Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina".

“Nervoza Prištine je velika, jer projekat nezavisnosti danas ne priznaje više od polovine članica UN i pet članica Evropske unije”, rekao je Selaković

Gervalja: Nezavisnost je gotova stvar

“Nezavisnost Kosova je gotova stvar i što ranije Srbija prihvati tu realnost, pre će istupiti iz mračne prošlosti u svetlu budućnost”, ocenila je danas ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervalja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Gervalja je rekla da kada Srbija prizna svoje zločine, prestane da se meša u poslove Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, imaće potencijal da normalizuje odnose u regionu, a ne da bude "tempirana bomba".

“Kao susedna zemlja, nas je interes normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali evropskom Srbijom. Naš je interes da imamo otvoren dijalog o prošlosti i, nadamo se, zajedničkoj budućnosti”, rekla je Gervalja.

Obraćajući se ambasadorima država članica SB UN, ona je više puta uporedila "zločine Srbije u devedesetim godinama prošlog veka sa zločinima nacističke Nemačke", ukazujući da u Vladi Kosova i parlamentu postoje ljudi koji su bili žrtve nasilja koje je sprovodila vlast u Srbiji.

Tanin: Samo iskren dijalog dovodi do poboljšanja odnosa

Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin je rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.

"Samo smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da pomognu razvijanju odnosa i ostvarivanju obostranog interesa", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatra izveštaj o radu UNMIK-a.

Dodao je da je iz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zaključio da su obe strane svesne da će kvalitet njihovih odnosa uticati na njihov evropski put.

"Premijer Kurti je sa mnom podelio prioritete njegove vlade i uverio me da razume stratešku važnost nastavka dijaloga sa Beogradom", rekao je Tanin.

On je jutros razgovarao i sa Vučićem koji je "podvukao važnost dijaloga za stabilnost i mir".

Tanin je rekao da je promena tri vlade za manje od godinu i po dana na Kosovu pokazatelj "količine političkih turbulencija".

Dodao je da je izabrana nova vlada od koje očekuju da sa velikom odgovornošću radi na teškim temama i posebno pozdravio ulazak više od 30 odsto žena u Parlament i izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Izvor: Fonet, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article