Sednica Koordinacionog tela za proces pristupanja Srbije EU: Jadranka Joksimović glavni pregovarač

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas Koordinacionom telu za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, koje je razmatralo najvažnija aktuelna pitanja u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, a pre svega novu vladinu koordinacionu strukturu za pregovore sa EU, usklađenu sa principima nove metodologije politike proširenja Unije, saopštila je Vlada Srbije.

Jadranka Joksimović Foto: Srđan Ilić
Jadranka Joksimović Foto: Srđan Ilić

Ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Republike Srbije za pristupne pregovore Jadranka Joksimović, obavestila je članove Vlade i predstavnike Koordinacionog tela da očekujemo da će do kraja juna biti održana međuvladina konferencija na kojoj će, na najvišem političkom nivou, sa evropskim partnerima biti u potpunosti usaglašena primena nove metodologija za našu zemlju.

Srbija je, navela je Joksimović, prihvatajući reformisani način pristupanja EU, odgovorno i pravovremeno uvela i klasterski pristup i u svoju koordinacionu strukturu i time se obavezala na još temeljnije usklađivanje reformskih aktivnosti i dodatnu političku sinergiju i snažnije političko vođenje procesa, kako nova metodologija i nalaže.

Razmatrane su aktivnosti vlade po svih šest klastera, pre svega one u prvom, koji se odnosi na Osnove, odnosno na vladavinu prava, navodi se saopštenju. Zaključeno je da treba usmeriti dodatne napore da se dostignu prelazna merila u tom segmentu, koja je postavila EU, a koja su i najvažnija za dalji napredak pregovaračkog procesa.

Joksimović je naglasila da smo, u teškim epidemiološkim uslovima u prošloj godini, završili reviziju akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 u konsultaciji sa Evropskom unijom i civilnim društvom. Na taj način je, prema njenim rečima, postignut reformski kontinuitet. Posebno se razgovaralo o pripremama za potencijalno otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4 – zeleni dogovor i održiva povezanost, kao i o daljim aktivnostima na ubrzanju spovođenja reformi u pristupnom procesu.

Na sastanku, kojem je su prisustvovali predstavnici svih ministarstava Vlade Srbije, Joksimović je predstavila unapređenu i izmenjenu pregovaračku strukturu, u skladu sa principima nove metodologije.

Dogovoren je kontinutiet održavanja sastanaka Koordinacionog tela, s ciljem dodatnog ubrzanja i pojačanog praćenja svih reformiskih aktivnosti u pristupnom procesu.

S obzirom na to da je novom metodologijom definisano šest vodećih politika Evropske unije, dogovoreno je da će pregovaračke grupe, koje su do sada, po ranijoj metodologiji, radile uglavnom nezavisno, sada biti uzajamno tematski povezane u okviru jednog klastera, kojim će rukovoditi klasterski koordinatori. Na ovaj način, kako je objašnjeno, postići će se koherentnost Tima za podršku pregovorima i unaprediti političko vođenje procesa, kako novi pristup i zahteva.

Koordinacionim telom predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, a rukovodi glavni pregovarač i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Portal European Western Balkans (EWS) prethodno je pisao da je Vlada Srbije predložila da bude uspostavljena Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i da se formira Tim za podršku pregovorima.

Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju biće glavno telo za obavljanje poslova u vezi sa tekućim pitanjima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Uspostavljena Koordinacija za vođenje pregovora, kako se navodi, obezbeđivaće da se politički posvećeno i koherentno snažno usmerava pristupni proces stvaranjem nacionalno neophodnih uslova za delovanje glavnog pregovarača – ministra nadležnog za evropske integracije i vođenje pregovora.

Kako dalje piše EWS, Tim za podršku pregovorima obrazuje se radi pripremanja i izrade nacrta pregovaračkih pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, a u dokumentu stoji da se obrazuju i pregovaračke grupe prema oblastima politika EU, koje će činiti predstavnici resornih ministarstava.

Radom koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju rukovodiće glavni pregovarač – ministar za evropske integracije.

European Western Balkans piše da takva odluka Vlade dolazi nakon više od godinu i po dana od kako je Tanja Miščević napustila mesto šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Do sada je za pregovarački proces bio zadužen pregovarački tim formiran 2013. godine, sa zadatkom da učestvovuje u izradi pozicija za vođenje pregovora u svim poglavljima i u svim fazama pregovora.

Odlazak Tanje Miščević svojevremeno je u javnosti pokrenuo temu osipanja samog pregovaračkog tima, koji je tokom godina napustio veći broj članova sa dugodišnjim iskustvom u sprovođenju evropskih integracija Srbije. U Izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu navedeno je da je srpski pregovarački tim zabeležio značajan odliv zaposlenih, što se negativno odrazilo na njegovu sposobnost da ispuni svoju koordinacionu ulogu.

Poput Komisije, i Evropski parlament u svom najnovijem izveštaju pozvao je Vladu Srbije da imenuje novog šefa pregovarčkog tima i da poboljša administrativne kapacitete Ministarstva u cilju boljeg sprovođenja pregovora o članstvu.

Izvor: Insajder, European Western Balkans

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article