Badnji dan i Božić imaju posebno mesto u domu Dragana Stojkovića Bosanca u kome vladaju radost i harmonija, a kompozitor je otkrio kako njegova porodica slavi veliki hrišćanski praznik.

Foto: E-Stock

 

Kao i svaki naš pravoslavni praznik, zapalimo sveću, pomolimo se Bogu, a onda ide ono najvažnije, da se ne svađamo, priđemo trpezi. Svi zajedno doručkujemo i ručamo, lomimo pogaču, ko nađe dukat, on ga i vrati u kuću pod ubeđenjem da će zlato da mu se prostre pod nogama. Ma svi smo radosni i veseli – ispričao je Dragan koji kaže da je supruga Dunja tog dana glavna u kući:

Ja sam domaćin, sedim i streljam očima (smeh) i ukućani su zadovoljni kada se nasmejem. Šalim se malo! Dođu nam prijatelji i nekako se taj dan osećamo svečanije nego drugim nedeljama.

Običaji i tradicija se u domu Stojkovića oduvek poštuju, a omiljeni gost na svečanom ručku je naslednica Džidža.

Foto: E-Stock

 

Obavezno je da se bude na ručku, Džidža uvek dođe, jer taj momenat okupljanja je najbitniji. Svakako je najvažnije pomoliti se Bogu, ja verujem u Boga, ali je ručak vezan za tu molitvu. Gledao sam masu ljudi koji slave praznik u kafani, ne shvatajući gde se nalaze i zašto to rade, jer im je potrebno da pored grešnih pobuda ka novcu bitno da još to i pokažu, umesto da slave preznike u prijatnosti svog doma.


sledeća vest

Originalni tekst