Sedamnaest meseci zatvora za jednog od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz

Jedan od vođa partizanovih navijača iz grupe Alkatraz Damjan Šobić, koji je uhapšen krajem februara ove godine, osuđen je na zatvorsku kaznu od jedne godine i pet meseci uz novčanu kaznu u iznosu od 400.000,00 dinara, saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo. Šobić je odlučio da prizna da je pronađen pištolj brušenog serijskog broja i municija u njegovom vlasništvu i inicira potpisivanje sporazuma sa tužilaštvom.

MUP: Hapšenje Damjana Šobića
Foto: MUP / Hapšenje Damjana Šobića

Sporazum je odmah po zaključenju, 5.4.2021. godine, prosleđen Prvom osnovnom sudu u Beogradu na preispitivanje i prihvatanje, a istog dana sudija za prethodni postupak doneo je presudu kojom je prihvatio sporazum o priznanju krivičnog dela i okrivljenog oglasio krivim, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Podsetimo, 25. februara policija je saopštila da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili jednog od vođa partizanovih navijača iz grupe Alkatraz Damjana Šobića i to zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

“Policija je pretresom stana, koji osumnjičeni koristi, na teritoriji opštine Palilula pronašla pištolj i 13 komada municije”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je pronađen pištolj „STEYER M9“ brušenog serijskog broja i 13 komada metaka, kao i da su ovi predmeti bili skriveni u komodi koja ima duplo dno.

Okrivljeni D. Š, kako se dodaje u saopštenju, je prilikom saslušanja izjavio da nije sposoban da iznese svoju odbranu jer se ne oseća dobro, nakon čega je na predlog tužilaštva Prvi osnovni sud u Beogradu okrivljenom najpre odredio pritvor u trajanju od 30 dana, a potom mu je pritvor produžen za još 30 dana.

„U dokaznom postupku tužilaštvo je naredilo pregled i balističko veštačenje predmeta koji su pronađeni, kojim je utvrđeno da je pištolj funkcionalno ispravan i da meci predstavljaju municiju za vatreno oružje“, dodaje tužilaštvo.

Kako navode, nakon više od mesec dana od kada je uhapšen, okrivljeni je odlučio da prizna radnje izvršenja krivičnog dela, odnosno priznao je da su pronađeni pištolj i municija u njegovom vlasništvu, te je inicirao zaključenje sporazuma sa tužilaštvom, a koji predlog su podneli branioci okrivljenog.

Ranije osuđivan za posedovanje oružja, bio i u bekstvu

Inače, ime Damjana Šobića vezuje se za mnoga krivična dela, a pre četiri godine osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Šobić je zaključio sporazum o priznavanju krivice s Višim javnim tužilaštvom, koji je Viši sud u Beogradu prihvatio 6. jula 2017.

On je do aprila 2014. godine je bio i na poternici Republike Srbije, zbog nasilja na sportskim priredbama.

Poternica za Šobićem raspisana je 15. novembra 2011. godine zbog optužbi da je izazvao nerede na fudbalskoj utakmici OFK – Partizan 2008. godine.

Međutim, javnost je o tome da je Šobić na srpskoj poternici saznala tek u junu 2012. godine nakon što je on uhapšen u Kosovskoj Mitrovici zbog novog krivičnog dela.

Poternica za Šobićem ukinuta je aprila 2014. godine, a kako prenose mediji, ukinuta je pošto se Šobić tog dana pojavio u sudnici i obećao da će ubuduće da se odaziva na sve pozive suda, kao i da neće da beži. Uprkos tome što je na poternici bio više od tri godine Sud je Šobićevu izjavu odmah usvojio i ukinuo poternicu.

U tom postupku sudilo se i Ljubomiru Markoviću Kići, koji je osuđen za ubsitvo Brisa Tatona, a ubijen u mafijaškom obračunu 2019. godine. Sudilo se i Draganu Lovri koji je kažnjen kaznom od godinu i po dana zatvora dok su Šobić I Marković dobili jednogodišnje kazne.

Podsetimo, kako je prikazano u emisiji Insajder Nemoć države 2009, protiv vođa i pripadnika navijačkih grupa policija je podnela više desetina krivičnih prijava za razna krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo, krađu.

Uprkos tome, oni ili nisu procesuirani ili su postupci trajali godinama.

Pojedinci iz navijačke grupe Partizana Alkatraz, među kojima su vođe te grupe Đorđe Prelić i Ljubomir Marković, osuđeni su za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda.

Nakon hapšenja velikog broja članova grupe Alkatraz posle smrti Brisa Tatona, na južnoj tribini primat je preuzela grupa Janjičari kome se pridružuje deo članova Alkatraza, čije su vođe bili Aleksandar Stanković ubijen u mafijaškom obračunu u oktobru 2016. i Veljko Belivuk, nedavno uhapšen kao vođa organizovane kriminalne grupe.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article