Marina Abramović uspela je juče u svom performansu “Sedam minuta kolektivne tišine” na festivalu Glastonberi u Velikoj Britaniji.

Čuvena Piramida bina na britanskom festivalu Glastonberi doživela je juče nešto gotovo neviđeno u svojoj istoriji: totalnu tišinu, piše Guardian.

Srpska umetnica Marina Abramović, pozvana od strane organizatora festivala, vodila je publiku u onome što je nazvala “saradnjom” pod nazivom “Sedam minuta kolektivne tišine”, da “vidimo kako možemo osetiti pozitivnu energiju u celom univerzumu i delovati kao bedem protiv užasa rata i nasilja”.

„… acclaimed Serbian artist encouraged thousands of festival-goers to close their eyes, put a hand on a neighbour’s shoulder, and be still for 420 seconds.

Amazingly, it worked.“#Glastonbury #MarinaAbramovichttps://t.co/FjZag8qTan pic.twitter.com/vjgYvBa80i

— Nebojša  (@preslicavanje) June 29, 2024

S obzirom na to da je najavljeno samo dan ranije, postojali su razumljivi strahovi da publika neće sarađivati i da bi mogla da priča ili čak viče tokom predviđene tišine. Ali na kraju, osim nekih veoma izolovanih vrisaka i povika, jedini zvuk koji se kretao preko polja bio je vetar koji je duvao kroz dolinu i daleki udarci nastupa sa drugih bina.

Abramovićeva je nosila odevni predmet u obliku CND simbola za mir, smišljenog od strane bivšeg glavnog dizajnera Burberry-ja Rikarda Tisija. Uvela je delo govorom u kojem je priznala da je “preplašena i počastvovana” pozivom organizatora: “preplašena jer, kao umetnica, nikada u svom celom životu nisam videla ovakvu vrstu publike. Ne pevam, ne plešem. Ovo je muzički festival i svi želite da se dobro provedete i slušate sjajnu muziku”.

Dodala je u svom izlaganju da je svet je u jako lošem stanju.

“Ima ratova, gladi, protesta, ubistava, nasilja. Ali šta se dešava kada pogledamo širu sliku? Nasilje donosi više nasilja, ubistvo donosi više ubistava, bes donosi više besa, demonstracije donose više demonstracija. Ovde pokušavamo da uradimo nešto drugačije: kako biti u sadašnjem trenutku, ovde i sada, i kako zapravo svi zajedno možemo pružiti bezuslovnu ljubav jedni drugima”.

Pozvala je posetioce da stave ruke na osobu do sebe, zatvore oči i udobno se smeste, a zatim je pozvala organizatorku festivala Emili Ejvis da udari gong kako bi započela performans, N1.

– Mislim sam da je bilo divno – rekla je Lucinda, koja je bila na festivalu sa svojom prijateljicom Lizi. – Saznala sam o performansu 30 sekundi pre nego što je počela. Obožavam je. To je ulepšalo moj Glastonbury. Bilo je zaista moćno. Sedam minuta je prošlo veoma brzo.

Post Views: 96

Originalni tekst