Malo crno pile Kalimero je rođen kao junak reklame, da bi se potom preselilo u crtani film.

Ovako je to bilo… Kvočka sedi na jajima… Iz svih osim iz jednog izlegu se beli pilići i rastrče po dvorištu. Ona ode da ih skuplja i poslednje jaje ostavi u gnezdu. Iz njega se izleže crno pile (Kalimero, il pulchino nero), ali odmah upadne u blato.

kalimero reklama

Tužnim glasićem, od kog se srce lomi, zove mamu (mama, mamina…) i traži je. Pita psa je li mu on mama, pa onda miša, najzad kvočku (pravu mamu) koja mu odgovori da nije, jer ona nije mama crnim pilićima. Na kraju Kalimero dolazi tužan do pralje, požali joj se da ga mama nije prepoznala jer je crn, a ona mu kaže da nije crn nego prljav, ubaci ga u vedro s rubljem, opere, i on u mehuru sapunice izađe iz vode beo. Padne na rub vedra i pokaže deterdžent AVA.

Sećate li se Kalimera? Davno se prikazivao na televiziji. Malo, neodraslo, crno pile, sa ljuskom od jajeta na glavi, piskavog, njanjavog glasa. Gotovo neprestano ponavljao je nekoliko rečenica: „Pa to je nepravda, prava pravcata nepravda…“, „Niko me ne razume“, „Mene niko ne voli…“

Iako ove godne puni 60 godina, čuveni Kalimero danas izgleda mlađe nego ikad.

novi kalimero

Čuveni mališa, jedino crno pile u porodici žutih pilića, od predstavljanja u Italiji, sada daleke 1962. godine, prešao je dug i zanimljiv put koji ga je preko Japana, gde je stekao punu svetsku afirmaciju, doveo do Francuske i studija za animaciju Gaumont koji je Kalimeru osvežio imidž i osmislio nove avanture ovog junaka, ali i zadržao osobine zbog kojih su Kalimera zavolele mnoge generacije – vedar duh, duhovitost, druželjubivost i ono najvažnije – ljubav prema pravdi.

Izvor: Facebook/Niste znali

16 kultnih crtaća koje smo gledali pre Dnevnika (VIDEO)

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)