SDP: Rasimu Ljajiću zabranjen ulaz na Kosovo

Predsedniku Socijademokratske partije (SDP) Srbije Rasimu Ljajiću onemogućeno je danas da prisustvuje obeležavanju treće godišnjice ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovicu, jer mu pripadnici KPS nisu dozvolili da pređe administrativnu liniju na Jarinju, saopštila je ta stranka.

Srđan Ilić: Rasim Ljajić
Foto: Srđan Ilić / Rasim Ljajić

Navedeno je da će SDP Srbije o ovom incidentu obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije, a posebno one koje se bave zaštitom ljudskih prava.

"Pitamo se o kakvom slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala i zajedničkom tržištu, CEFT-i ili 'mini Šengenu', možemo govoriti, ako se ne dozvoljava ni odlazak na obeležavnje godišnjice nečije smrti", saopštio je SDP.
Ljajić je na Jarinju zadržan više od dva sata, jer mu je najpre rečeno da se prema podacima iz baze KPS vodi kao ministar u Vladi Srbije i da mu je zbog toga potrebna dozvola za prelazak administrativne linije, navedeno je u saopštenju.

Kada je Ljajić objasnio da nije član Vlade Srbije i da u Kosovsku Mitrovicu ide u svojstvu građanina na obeleževanja godišnjice ubistva Ivanovića, pripadnici KPS su rekli da sačeka par minuta, a tih par minuta je trajalo dva sata.

Posle toga, Lajić je zvanično obavešten da ne može da uđe na Kosovo, a kao razlog, nezvanično mu je rečeno da političarima i državnim zvaničnicima Republike Srbije nije dozvoljen ulaz zbog izborne kampanje na Kosovu, koja je u toku.

Prethodno je Ksenija Božović ispred GI SDP nakon paljenja sveća i polaganja cveća čime je ova stranka obeležila godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića izjavila je da se Ljajiću ne dozvoljava prelazak administrativne linije, jer se prema podacima iz baze kosovske policije vodi kao ministar u Vladi Srbije.

„Oni ne znaju da on više nije ministar, nego da dolazi kao običan građanin da zapali sveću i da se vrati, da napusti Kosovo, i to mu ne dozvoljavaju, toliko o njihovoj demokratiji“, rekla je Božović, prenosi Kossev.

U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu danas se obeležava godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre tri godine.

Više desetina građana Kosovske Mitrovice okupilo se jutros nešto posle osam časova na mestu gde je ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", kako bi mu odali počast i zapalili sveću.

Godišnjica od ubistva Ivanovića obeležena je i u Beogradu gde je služen pomen u Hramu Svetog Save, kome je prisustvovala premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je tom prilikom poručila da se Vlada Srbije "neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin", kao i da Priština opstruiše ceo proces.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpske službe već mesecima imaju kompletnu sliku o osobama koje bi mogle biti umešana u težak zločin ubistva Ivanovića.

"Ali nismo mogli da budemo prisutni na uviđaju, pa nemamo ono što bi nazvali direktni dokazi. Za to je potrebno ili da se neki od materijala sa uviđaja pojave u našim rukama ili direktno priznanje nekog od učesnika. Ali kompletnu sliku onih koji bi imali motiv i koji bi bili umešani u takav jeziv zločin naše službe, ne od juče, već nekoliko meseci imaju", rekao je Vučić, nakon što je na aerodromu u Beogradu dočekao avion sa milion doza kineske vakcine protiv kovida19.

Izvor: Beta, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article