SAVETNIK ruskog predsednika Maksim Oreškin izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države ubijaju evropsku ekonomiju, dodavši da će se „čim završe sa kanibalizacijom svojih evropskih partnera, fokusirati na azijsko tržište“.

САВЕТНИК РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Кад заврше са канибализацијом европске економије, САД ће прећи на Азију

Foto Tanjug/AP

-Sada je najvažnije pitanje za vodeće igrače kakav će biti odnos snaga na rastućim tržištima. Sjedinjene Države će se, čim završe sa kanibalizacijom svojih evropskih partnera, ubijajući evropsku hemijsku, automobilsku i drugu industrije, fokusirati na azijska tržišta, rekao je Oreškin u intervjuu za magazin „Ekspert“, prenosi RIA.

On je dodao da se u svetu vodi „trka za suverenitetom“, te da su čak i zapadne zemlje, „glavni propovednici globalizacije“, počele da se bore za suverenitet u mnogim oblastima.

Prema njegovim rečima, postoje tri nivoa suvereniteta – državni koji se odnosi na politički i bezbednosni sistem, javni koji se odnosi na obrazovanje i kulturu i ekonomski.

-Ako izostavimo svetske velesile, kao što su Kina, SAD ili Indija, onda je čak i relativno mala zemlja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih godina napravila značajan napredak u jačanju sopstvenog suvereniteta, rekao je Oreškin.

Istovremeno, kako je rekao, UAE čuvaju vrednosti sopstvenog stanovništva.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst