Savet Univerziteta u Beogradu: Odbijen prigovor Matematičkog fakulteta, dva kandidata za rektora

Savet Univerziteta u Beogradu danas je na vanrednoj sednici raspravljao o prigovoru Matematičkog fakulteta na listu kandidata za rektora UB i odbio taj prigovor. Tako su u trci za novog rektora ostali aktuelna rektorka Ivanka Popović i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić.

Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Matematički fakultet podneo je prigovor jer nije prihvaćen predlog da profesor Aleksandar Lipkovski bude kandidat za rektora zbog toga što je navršio godine za penziju.

Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić rekao je da se glavna primedba odnosi na tumačenje reči "prekid radnog odnosa" i dodao da, ako se nekome dozvoli da radi i nakon navršenih godina za penziju, nije u redu da mu se uskraćuju određena prava.

Profesor Aleksandar Popović, koji je vodio sednicu, pročitao je autentično tumačenje Skupštine Srbije po kojem se za rektora ili dekana ne može birati osoba koja je stekla uslov za penziju, čak i ako i dalje radi na osnovu ugovora sa fakultetom.

Predstavnica Komisije za sprovođenje izbora za rektora Gordana Leposavić istakla je da je "zakon eksplicitan" i da kaže da se radni odnos prekida na kraju školske godine u kojoj je navršio 65 godina i da se autentično tumačenje mora poštovati.

Predstavnik studenata u Savetu Borjan Soković ocenio je da Univerzitet "nije u toliko lošem kadrovskom stanju" da bi se neko, ko je "de jure" u penziji, kandidovao za rektora.

Odbijajući ranije kandidaturu Lipkovskog Komisija se u obrazloženju pozvala na autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju Skupštine Srbije, a po kome se organ poslovođenja ne može birati iz reda nastavnika koji su ispunili uslov za penzionisanje sa navršenih 65 godina života. Time im prema propisima prestaje radni odnos na neodređeno, što je jedan od uslova za izbor rektora, a produženje radnog odnosa se reguliše ugovorom na određeno vreme.

Nakon utvrđivanja liste kandidata sledi izjašnjavanje izbornih veća fakulteta i naučnih veća instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu, i to do 29. aprila. Fakulteti imaju pravo da podrže jednog ili oba kandidata, a za prolaz u naredni krug kandidat treba da obezbedi podršku najmanje trećine članica UB, odnosno minimum 14 podrški. Potom sledi izjašnjavanje Senata, gde je potrebna takođe trećina (16) glasova da bi kandidat došao do Saveta, koji bira rektora. Senat bi najkasnije do 12. maja trebalo da se izjasni, a sednica Saveta na kojoj će biti biran novi rektor je planirana za 25. maj. On stupa na dužnost od 1. oktobra i mandat mu traje tri školske godine.

Izvor: FoNet; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article