Savet UN za ljudska prava traži oslobađanje liderke Mjanmara Aung San Su Ći

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražio je danas da odmah bude oslobođena svrgnuta šefica vlade Mjanmara Aung San Su Ći, jačajući pritisak na vojsku koja je u puču preuzela vlast.

Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije

Rezolucija o tome usvojena je bez glasanja posle vanredne sednice predstavnika 47 zemalja članica Saveta za ljudska prava (HRC) Ujedinjenih nacija, sazvane na zahtev Evropske unije i Velike Britanije.

Kina i Rusija, koje tradicionalno podržavaju mjanmarsku vojsku, ipak su se distancirale od konsenzusa posle usvajanja rezolucije, a to su uradili i Venecuela, Bolivija i Filipini.

Za vreme rasprave UN su saopštile da prate situaciju u kojoj je više od 350 političkih zvaničnika, predstavnika države, aktivista i članova civilnog društva, uključujući i novinare, sveštenike i studente, stavljeno u pritvor od kada je izveden puč 1. februara.

"Ceo svet gleda" represiju u Mjanmaru upozorila je pomoćnica visokog komesara UN za ljudska prava Nada al-Našif i ocenivši da je upotreba nasilja protiv demonstranata "neprihvatljiva", osudila drakonske mere preduzete da se spreče mirna okupljanja i sloboda izražavanja, kao i jačanje policijskog i vojnog prisustva na ulicama.

U danas usvojenom tekstu Savet traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih osoba arbitrarno pritvorenih uključujući šeficu civilne vlade Aung San Su Ći i predsednika Vin Mjinta kao i ukidanje vanrednog stanja.

Traži se vraćanje vlade izabrane u novembru, ali nisu tražene sankcije.

Nada al Našif je zatražila od međunarodne zajednice da sankcije budu ciljane da ne bi produžile patnje stanovništva, i da treba da se usmere na vođe vojnog puča.

Specijalni izvestilac UN za Mjanmar Amerikanac Tomas Endrus je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da uvede ciljane sankcije ali takođe i embargo na oružje i da se pazi da humanitarna pomoć bude direktno predata civilnom društvu, a ne da ide preko vojne hunte.

U raspravama mjanmarski ambasador pri UN Mjint Tu je pravdao delovanje oružanih snaga rekavši da je to bila reakcija na postizborne neregularnosti.

Vojska osporava regularnost izbora od novembra kada je ubedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju svrgnute šefice civilne vlade Aung San Su Ći.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ranije ove nedelje je izjavio da postoji mogućnost uvođenja novih sankcija protiv vojske Mjanmara posle puča, ali je istakao da te mere ne bi trebalo da pogode stanovništvo.

Dodao je da postoji mogućnost ponovnog razmatranja razvojne pomoći Mjanmaru ili smanjenja trgovinske veze EU sa tom zemljom na jugoistoku Azije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article