Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zasedaće na zahtev Izraela, povodom iranskog napada projektilima.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se sastane oko 16 časova po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sednicu zatražio ambasador Izraela u UN Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsedava Savetom bezbednosti.

Erdan je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za „teška kršenja međunarodnog prava“, a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila za terorističku organizaciju, naveo je Erdan, prenosi N1.

Iranska misija pri UN objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

„Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći“, saopštila je Misija Irana pri UN.

Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova, preneo je Tajms of Izrael.

Teheran u međuvremenu, kako je prenela iranska agencija Fars, budno motri na Jordan, koji bi mogao da bude nova meta u slučaju bilo kakvog poteza podrške Izraelu.

Jordan je prethodno saopštio da je presreo nekoliko projektila koji su ušli u njegov vazdušni prostor iz pravca Irana.

Sirija, koja je saveznik Irana, saopštila je da je podigla nivo gotovosti protivvazdušne odbrane oko glavnog grada i većih vojnih baza.

Izrael je ponovo otvorio vazdušni prostor u nedelju u ranim jutarnjim satima.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su iranski napad.

Post Views: 31

Originalni tekst