Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno odlučio da granični prelaz između Turske i severozapada Sirije, koji kontrolišu pobunjenici, ostane otvoren i narednih šest meseci za isporuku važne pomoći.

Rusija, glavni saveznik Sirije, takođe je glasala za tu odluku, što je iznenađujuć potez, budući da je ranije bila uzdržana ili je stavljala veto na rezolucije o prekograničnoj isporuci pomoći.

Moskva je nastojala da humanitarna pomoć, umesto preko turske granice, bude prebacivana do severozapadne sirijske provincije Idlib konvojima iz oblasti pod kontrolom vlade u Damasku, preko linija sukoba. Turska od prvih godina građanskog rata u Siriji podržava pobunjenike.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se veoma teška humanitarna situacija u Siriji pogoršava i da milioni Sirijaca možda neće preživeti zimu ako isporuke pomoći Idlibu iz Turske ne budu obnovljene.

Gutereš je rekao da su isporuke pomoći povećane preko linija sukoba unutar Sirije, ali je dodao da one ne mogu da zamene „veličinu ili obim masovne prekogranične operacije Ujedinjenih nacija“. Konvoj od 18 kamiona ušao je juče u Idlib preko linija fronta pod kontrolom snaga sirijske vlade.

Savet bezbednosti je u julu usvojio rezoluciju o šestomesečnom produženju isporuke humanitarne pomoći u Idlib, gde živi 4,1 milion ljudi. Mnogi od njih su interno raseljeni usled gotovo 12-godišnjeg sukoba u kojem su poginule stotine hiljada ljudi i raseljena polovina od 23 miliona, koliko je živelo u Siriji pre rata.

Današnja rezolucija omogućava da isporuka pomoći Idlibu preko prelaza Bab al-Hava, iz Turske, bude nastavljena i u narednih šest meseci, do 10. jula.

Originalni tekst