Sastanak Vučića i Fabricija: EU povećala investicije u Zapadni Balkan

Evropska investiciona banka je uložila 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine, što je oko 50 odsto više nego u prethodnoj godini, saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem. Fabrici je istakao da epidemija korona virusa nije uticala na nedvosmislenu posvećenost EU procesu proširenja na Zapadnom Balkanu.

Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić
Sem Fabrici Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv epidemije korona virusa, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u Srbiji, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji.

Kako je saopšteno Evropska investiciona banka je značajno povećala ulaganja u Zapadni Balkan a većina novca, odnosno 531 milion evra, plasirana je u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu.

„Evropska unija i Evropska investiciona banka, uz pristup ‘Tima Evrope’, podržavaju strateške ciljeve Srbije, uključujući i u oblasti povezivanja, životne sredine i energetike i rade na prioritetnim projektima kao što su rekonstrukcija i izgradnja dodatne zgrade Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodina, zatim modernizacija železničke infrastrukture, gasnog interkonektora iz Bugarske, autoput Mira i koridor 10“, istakao je ambasador Fabrici i izrazio spremnost EU da nastavi sa ulaganjima koja će podstaći dalji ekonomski rast Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi "na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU".

Vučić i Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava, navodi se u saopštenju i dodaje da su razgovarali i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i obnovi međustranačkog dijaloga.
Zvaničnik EU je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada Srbije ostvarila u borbi protiv korona virusa istakavši da su preduzete mere doprinele da se i tokom epidemije održi ekonomska stabilnost zemlje, navodi se u saopštenju.

Fabrici je pružio uverenje da će EU nastaviti sa solidarnošću u punoj meri i da će neprestano da radi na obezbeđivanju distribucije vakcina kako u Srbiji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa Kovaks koji promoviše EU.
"Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede", rekao je Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner Srbije, budući da je dve trećine srpske trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article