Predsednik Kine Si Đinping sastao se danas u Pekingu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Istakavši da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije, Si je dodao da su se dve zemlje udružile u pronalaženju novog puta harmonične koegzistencije i saradnje i velikih zemalja i susednih zemalja, što je donelo korist za obe zemlje i njihove narode i dalo mudrost i snagu međunarodnoj pravičnosti i pravdi, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“Predsednik Putin i ja smo se složili da nastavimo da održavamo blisku razmenu kako bismo osigurali da se odnosi Kine i Rusije uvek razvijaju glatko i stabilno. Obe strane treba da iskoriste priliku proslave 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa i održavanja kinesko-ruske godine kulture kako bi u potpunosti sprovele niz važnih dogovora koje smo postigli predsednik Putin i ja“, istakao je Si.

Kineski predsednik je naglasio da Kina podržava ruski narod da ide razvojnim putem koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima i podržava Rusiju u borbi protiv terorizma i održavanju socijalne bezbednosti i stabilnosti.

On je dodao da je Kina oduvek pridavala veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spremna je da radi sa Rusijom na intenziviranju bilateralne komunikacije, jačanju multilateralne strateške saradnje u multilateralnim okvirima kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, ali i da ujedinjuje zemlje „globalnog Juga“ u duhu jednakosti, otvorenosti, transparentnosti i inkluzivnosti i da unapređuju reforme sistema globalnog upravljanja.

Lavrov je Siju preneo srdačne pozdrave predsednika Putina. On je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsednika Si Đinpinga postigla izvanredna dostignuća i pružila važne mogućnosti drugim zemljama da ostvare zajednički razvoj.

Lavrov je dodao da je prioritet spoljne politike Rusije sveobuhvatna konsolidacija i unapređenje odnosa sa Kinom.

„Uspešan reizbor predsednika Putina obezbedio je kontinuitet rusko-kineskih odnosa. Odnosi Rusije i Kine zasnovani su na jednakosti i obostranoj koristi i prevazišli su odnose alijanse tokom Hladnog rata i pokazali snažnu otpornost“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova, prenosi CMG.

Post Views: 22

Originalni tekst