Sastanak Radne grupa za izbore s predstavnicima NVO: Najviše primedbi na REM i funkcionersku kampanju

Vlada Srbije je danas saopštila da su članovi Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i s Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održali danas drugu sednicu. Na sednici te grupe koja radi na "koordinaciji i praćenju sprovođenja primena preporuka za unapređenje izbornog procesa", bili su i predstavnici nevladinog sektora koji se bave izbornim procesom, a razmatran je Nacrt izveštaja o merama koje bi trebalo preduzeti radi unapređenja izbornog procesa u Srbiji, saopšteno je.

Beta: Sastanak radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR
Foto: Beta / Sastanak radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR

Učesnici sastanka, kako je za Insajder Rekao Zoran Gavrilović iz Birodija najviše primedbi su imali na funkcionersku kampanju i rad REM-a.

U Nacrtu izveštaja na koji bi učesnici sastanka trebalo da narednih dana dostave primedbe, Misija OEBS-a smatra da bi nadležni državni organi trebalo da, u pogledu mera koje se tiču postupka donošenja zakona i drugih akata koje treba izmeniti radi unapređenja izbornog procesa, izmene u zakonima donose nakon sprovedenih javnih rasprava i da osnovni aspekti izbora ne bi trebalo da se menjaju neposredno pre izbora.

S time se saglasila Radna grupa, koja dodaje uopšte ne treba menjati osnovne aspekte izbornog procesa, a koje se tiču proporcionalnog izbornog sistema, neposrednog glasanja za izborne liste u RS kao jednoj izbornoj jedinici i raspodele mandata po sistemu najvećeg količnika.

U dokumentu se, između ostalog, predlaže da pored dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU organizuje još jedan format dijaloga koji bi se vodio uz isključivo pokroviteljstvo Narodne skupštine s obzirom na to da određenim političkim strankama nije prihvatljiv dijalog pod okriljem Unije.

U dokumentu u koji je Insajder imao uvid navodi se neophodnost donošenja novih izbornih zakona kojima bi bila regulisana pitanja koja se sada propisuju podzakonskim aktima, poput definisanja stranaka nacionalnih manjina, objavljivanja zapisnika, praćenja izbora…

Takođe, predviđa se da zakonski budu regulisani postupci po prigovorima. Pitanje pravnih lekova i nemogućnosti da RIK na efikasan način u prvom stepenu rešava prigovore na više od 8.500 biračkih mesta bio bi, navodi Radna grupa, takođe rešen novim zakonom o izboru narodnih poslanika koji bi u postupak po prigovorima uključio opštinske i gradske izborne komisije.

Neophodno je, navodi se i podizanje svesti o važnosti tajnosti glasanja i s tim u vezi uređenje biračkih mesta. Predloženo je i smanjenje broja birača koji potpisima moraju da podrže manjinske liste i vezivanje broja potpisnika listi na lokalnim izborima za broj birača, a ne broj odborničkih mesta.

Predviđeno je i da bude nastavljen proces uređenja biračkih spiskova.

Kada je u pitanju praćenje medija, navedeno je da je potrebno ojačati nezavisnost REM-a, a da praćenje pružalaca medijskih usluga – javnih servisa, komercijalnih i kablovskih domaćih i prekograničnih bude regulisano jedinstvenim pravilnikom. Potrebno je, navodi se unaprediti pravila za praćenje kampanje državnih funkcionera koji su istovremeno i učesnici izbora i zakonsko propisivanje kazni za kršenje pravila o izveštavanju.

U Nacrtu izveštaja se navodi da menjanje propisa o finansiranju izborne kampanje koje je predložio ODIHR ne bi doprinelo transparentnoj kontroli finansiranja aktivnosti.

Članovi Radne grupe su "upoznati s predlozima i preporukama koje se odnose na sve segmente izbornog procesa, na osnovu kojih će se preduzimati dalji koraci koji će doprineti unapređenju izbornog procesa", saopštila je Vlada.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article