Saslušan episkop Kirilo zbog liturgije u podgoričkom Hramu na kojoj su kršene epidemiološke mere

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo saslušan je večeras u Centru bezbednosti Podgorica zbog liturgije koju je služio na Mitrovdan, u nedelju, 8. novembra, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopštila je Mitropolija crnogorsko – primorska.

Episkop Kirilo, Foto: Mitropolija crnogorsko - primorska
Episkop Kirilo, Foto: Mitropolija crnogorsko – primorska

Vladika Кirilo je u podgorički Centar bezbednosti došao u pratnji advokata Boža Milonjića posle poziva nadležnih organa da da izjavu u vezi sa ovim događajem.

On je po završetku saslušanja za Radio Svetigoru rekao da Crkva stalno poziva narod na poštovanje zdravstvenih mera i poručio onima koji brinu za zdravlje građana da narod Crne Gore od Crkve može dobiti samo blagoslov i duševno i telesno zdravlje te da ona ne može da bude izvor zaraze ili bolesti.

"Ispred Centra bezbednosti okupila se grupa građana u znak podrške episkopu Kirilu, ali i protesta zbog nastavka progona arhijereja i sveštenika naše Crkve", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su dodali da se sveštenstvo, monaštvo, verni narod sa svojim arhijerejima od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, nalaze pod selektivnim progonom odlazeće vlasti.

Prethodno je, 8. novembra, istim povodom u podgoričkom Centru bezbednosti po nalogu tužioca saslušavan i sveštenik Dalibor Milaković.

Tužilaštvo je tada saopštilo da tokom liturgije u nedelju ujutro u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kojom je obeleženo sedmo jutro od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, građani nisu nosili maske, pričešćivali su istom kašikom, a među njima je bilo i dosta dece.

Mitropolit Amfilohije, koji je preminuo u petak, 30. oktobra od posledica kovida-19 u Кliničko-bolničkom centru Crne Gore, sahranjen je u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici u prisustvu velikog broja građana uz masovno kršenje epidemioloških mera.

Zbog slučaja sveštenika, starešine Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Dragana Mitrovića koji je u subotu obukao svešteničku odoru i učestvovao u iznošenju kovčega sa telom preminulog mitropolita Amfilohija Radovića iako je nekoliko dana ranije primljen u bolnicu Kliničkog centra Crne Gore, na lečenje od kovida19 formirana je i Komisija sa ciljem da ispita kako je do toga došlo.

"Mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokušati da utvrdimo da li je to tačno, delimično tačno ili netačno, pri čemu se nećemo mešati u rad drugih nadležnih organa", rekao je tim povodom Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević za Radio-televiziju Crne Gore.

Prema informacijama Pobjede, policija je po nalogu tužilaštva počela da prikuplja informacije, povodom navoda da je sveštenik Mitrović napustio lečenje u Kliničkom centru. Biće izvršene provere medicinske dokumentacije i saslušana odgovorna lica u Kliničkom centru i Institutu za javno zdravlje, kao i sveštena lica.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article