Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament, koji će biti održani ovog leta, prenosi Danas.

Njegova odluka dolazi nekoliko dana pre nego što evropski lideri treba da se sastanu u Briselu, prenosi Politiko.

„Posvetiću sve napore svojim trenutnim obavezama sa nepokolebljivom odlučnošću. Uvek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju mandata razmisliću o prirodi i pravcu mojih budućih obaveza“, naveo je Mišel na Fejsbuku.

Ne želim da nas ova odluka odvrati od naše misije ili da potkopa ovu instituciju i naš evropski projekat, niti da bude zloupotrebljena na bilo koji način da bi podelila Evropski savet, za koji verujem da mora neumorno da radi na evropskom jedinstvu, dodao je.

Mišel je nedavno najavio da će se kandidovati na evropskim parlamentarnim izborima u junu, što bi značilo da mora da napusti sadašnju funkciju mesecima pre kraja mandata, i to je izazvalo burne reakcije zvaničnika EU, evropskih diplomata i Evropskog parlamenta.

Zvaničnici su njegovu iznenađujuću najavu shvatili kao signal da pridaje veći značaj svojoj političkoj budućnosti, nego trenutnoj ulozi šefa Evropskog saveta.

Da je izabran za člana Evropskog parlamenta, što je vrlo verovatno da se kandidovao, Mišel bi morao da preuzme dužnost sredinom jula, otvarajući vrata premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da privremeno predsedava sastancima lidera EU.

Lider Mišelove belgijske političke partije „Reformski pokret“ Žorž Luis Buše rekao je da je „veliko razočarenje“ što Mišel više nije na izbornoj listi stranke za EU, ali je dodao da njegovi postupci „moraju izazvati najveće poštovanje“.

Originalni tekst