Betadanas 23:42

Saracin: Kosovo i Srbija moraju biti spremni za kompromise koji nisu laki 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je večeras u Prištini da Kosovo i Srbija, moraju biti spremni na kompromise i ustupke koji nisu laki na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Na konferenciji za novinare na aerodromu u Prištini, on je rekao da će pored današnje posete Kosovu posetiti i druge zemlje u regionu, kako bi, kako je rekao, postigao „konkretne rezultate za narod Zapadnog Balkana“ i da su za to potrebni kompromisi uoči Berlinskog procesa, koji će se održati u oktobru u Nemačkoj.

„Ali za to su nam potrebni kompromisi, a ponekad čak i spremnost na ustupke kako bismo se dogovorili o političkim pitanjima koja nisu laka ni za Srbiju ni za Kosovo. Još uvek nismo stigli tamo gde treba da budemo“, rekao je Saracin.

Dodao je da je u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem te da će tokom naredne sedmice razgovarati i sa liderima još pet zemalja u regionu o regionalnoj saradnji.

„Molim sve da učine sve što je moguće da iskažu spremnost na kompromis kako bi se postigli rezultati za slobodno kretanje robe, ljudi, novca i trgovine u regionu kako bismo krenuli napred ka Evropskoj uniji“, dodao je on.

Tokom posete Prištini, Saracin se sastao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih partija Memlijem Krasnićijem iz Demokratske partije Kosova i Ljumirom Abdidžikom iz Demokratskog saveza Kosova.

Predsedništvo Kosova je saopštilo da su Osmani i Saracin razgovarali o najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima na Kosovu i regionu, kao i o Berlinskom procesu.

„Predsednica je ovom prilikom ponovila punu podršku dogovorima koji proizilaze iz ovog procesa“, navodi se u saopštenju Predsedništva Kosova.

Saracin je imenovan na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u februaru 2022. Od tada je bio u nizu poseta Kosovu i drugim zemljama u regionu. Poslednji put je bio na Kosovu u maju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. avgust 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.

– Zdravko Šotra, filmski režiser

Originalni tekst