Po ko zna koji put, Beograd i Srbija bili su svetska prestonica basketa! Ovaj put kao domaćini svetskog finala Red Bull Half Court, najvećeg globalnog basketaškog turnira, u kom smo dobili nove šampione planete u muškoj i ženskoj konkurenciji. Egipćanke su potvrdile dominaciju, kao i Srbija, koja je uz 100. godišnjicu postojanja košarke ovekovečila još jedan veliki trenutak za slavlje. 

Srpsku pobedničku ekipu čine Lazar Popović, Aleksa Raičević, Nikola Mihajlović i Luka Stefanović, koji je ujedno bio i MVP turnira.

Finale je donelo napetu, izjednačenu borbu, beskompromisnu igru na ivici faula, za svaki skok išlo se do poslednjeg daha. Zato i jeste bilo 9:9, zato su se igrali produžeci posle 10 minuta, a tu je spektakularna dvojka donela trijumf Srbiji za konačnih 11: 10! Usledilo je neviđeno slavlje u kom je čak i Dušan Bulut morao da padne na šampionski tim, da ovekoveči istorijsku noć za srpski basket. 

Participants compete during the Red Bull Half Court World Final in Belgrade, Serbia on September 17, 2023.

Košarka je odavno postala globalni fenomen, a nedavno je Srbija osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci u Manili i napravila idealnu uvertiru za ovo nadmetanje – to je pomoglo da se postavi scena za Svetsko finale Red Bull Half Court 2023, koje se održalo 16. i 17. septembra u Beogradu.

Bogata košarkaška istorija Srbije koja se proteže kroz jedan vek, besprekorno se spojila sa kultnom pozadinom Kalemegdanske tvrđave, jedinstvene lokacije koja je istakla dubinu vizuelne i kulturne privlačnosti turnira – sve je to donelo spektakl pred krcatim tribinama terena KK Partizan.

Legendarni “Lethal Shooter” idealno se snašao u ulozi domaćina, ulio je poverenje mnogim  nadolazećim asovima basketa sa svih meridijana, nesebično je delio trikove i učio basketaše i basketašice tehnikama šuta i opcijama da poboljšaju svoju igru, što je dalo i rezultate. Značilo je basketašima i basketašicama još prisustvo Dušana Buluta, ambasadora ovog sporta, pionira basketa u Srbiji i na planeti, kao jednog od najtrofejnijih i najuspešnijih igrača u istoriji igre 3×3.

Posle subote, prvog dana turnira, u kom smo videli nastup 24 selekcije sa svih meridijana, ostalo je samo osam najboljih. U ženskoj konkurenciji, za tron su u borbi ostali Egipat, Belgija, Filipini, Australija, UAE, Švedska, Japan i Italija. U finalnom meču, zasluženo su se našle selekcije Egipta i Japana, klasu je pokazala afrička ekipa, sa 15: 10, bila je predvođena legendarnom basketašicom Nadin Selavi.

U muškoj konkurenciji, u top 8 su ostali Poljska, Dominikanska republika, Švedska, Liban, Srbija, Japan, Crna Gora i SAD.

Polufinale muškog turnira donelo je klasik – Srbija – SAD, a domaći tim je dominantnom partijom od čak 21:9 rezervisao mesto u velikom finalu, tim Amerikanaca bio je potpuno nadigran u svim segmentima, što je bilo još lakše uz fantastičnu podršku publike od početka do kraja. 

Poljska je sa 20: 11 održala čas Libancima i pokazala spremnost da igra protiv Srbije i celog Kalemegdana za svetski tron. Finale je donelo napetu, izjednačenu borbu, beskompromisnu igru na ivici faula, za svaki skok išlo se do poslednjeg daha. Zato i jeste bilo 9:9, zato su se igrali produžeci posle 10 minuta, a tu je spektakularna dvojka donela trijumf Srbiji za konačnih 11: 10! Usledilo je neviđeno slavlje u kom je čak i Dušan Bulut morao da padne na šampionski tim, da ovekoveči istorijsku noć za srpski basket. 

– Neverovatna energija, znao sam da je Srbija zemlja košarke, ali ovako nešto nisam očekivao. Ponosan sam što sam bio deo ovog spektakla, što sam video ovoliko talentovanih ljudi na jednom mestu i verujem da će mnogi sa ovog terena biti budućnost basketa – rekao je Lethal Shooter.

Dušan Bulut s ponosom je mogao da gleda svoje naslednike.

– Srbija je još jednom opravdala očekivanja i potvrdila kakav je domaćin i sa kakvim se žarom igra basket i neguje ulična kultura. Ponosan sam na nastup naših momaka i sve što smo prezentovali kao zemlja, naročito u ovoj godini jubileja kada slavimo 100 godina košarke u Srbiji – rekao je Bulut.

Srpski modni dizajneri i ulični umetnici Nikola i Nenad Radojčić obnovili su dva terena unutar veličanstvene tvrđave iz 15. veka, čime je lokacija događaja postala inovativno umetničko delo sa elementima košarkaške istorije, Beograda i tvrđave Kalemegdan. Ne samo timovi Red Bull Half Court Svetskog finala, već posebno domaći igrači, uživaće u izvanrednoj lokaciji u godinama koje dolaze.

Od početka održavanja turnira Red Bull Half Court, 2020. godine, Red Bull i lokalne zajednice su sarađivali na renoviranju preko 20 terena širom sveta, dodatno podstičući rast i dostupnost sporta.

Gledajući unapred u budućnost, Red Bull Half Court World Final 2024 obećava da će biti još jedan izvanredan događaj. Nakon što je Srbija još jednom entuzijastično pokazala koliko voli košarku, sledeće svetsko finale trebalo bi da se održi u Sjedinjenim Državama, naciji poznatoj po svom žaru za sport, najjačoj ligi sveta i olimpijskom timu snova iz 1992. godine. A 2024. godine, globalna košarkaška zajednica 3 na 3 će se okupiti u Njujorku na Svetskom finalu u još jednom značajnom poglavlju u istoriji turnira.

Foto: Predrag Vučković

Originalni tekst