PLANINA Jastrebac kod Kruševca je najšumovitija na Balkanu, ali je ujedno i najbolje mesto za pročuvanje pojava na nebu.

САМО СА ОВЕ ПЛАНИНЕ У СРБИЈИ ВИДИ СЕ ЦЕЛО НЕБО: Млади стижу да проучавају свемир (ФОТО,ВИДЕО)

FOTO: AU Eureka

Mladi iz cele Srbije dolaze sutra na Jastrebac da u okviru 7. Astronomskog kampa proučavaju fenomene u svemiru. Interesovanje za astronomiju je ove godine bilo izuzetno, pa su i udvostručeni kapaciteti kampa.

– Imamo 25 učesnika, koji će slušati i zanimljiva predavanja o o arheoastronomiji, svemirskom preduzetništvu, imaće prilike da nauče osnovne pojmove iz astronomije – najavljuju u AU „Eureka“ iz Kruševca.

Kamp traje do 20.avgusta, a ceo događaj podržalo je više gradskih institucija, kao i MENSA Srbije.

Млади из целе Србије долазе сутра на Јастребац да у оквиру 7.Асторномском кампа проучавају феномене у свемиру. Интересовање за астрономију је ове године било изузетно, па су и удвостручени капацитети кампа. Имамо 25 учесника, који ће слушати и занимљива предавања о о археоастрономији, свемирском предузетништву, имаће прилике да науче основне појмове из астрономијенајављују у АУ „Еурека“ из Крушевца. Камп траје до 20.августа, а цео догађај подржало је више градских институција, као и МЕНСА Србије.

Astronomsko udruženje “Eureka” ima 20 aktivnih članova, ali u toku godine od 500 do 1.000 Kruševljana, najviše učenika, uključeno je u posmatranje nebeskih fenomena.

Broj zaljubljenika u svemir, međutim, još je i veći, budući da se i brojna predavanja organizuju onlajn. Jutjub – kanal “Eureka kutak” ima 1.600 aktivnih pratilaca, a Instagram – stranica kruševačkih astronoma – 25.000 pratilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

UPOZORAVAM SVE: Ukrajinski ministar najavio pozive Ukrajini da pregovara sa Rusijom

JE L GLEDATE? Ove rečenice je izgovarao monstrum iz Gradačaca dok je ubijao

JE L’ GLEDATE? Ove rečenice je izgovarao monstrum iz Gradačaca dok je ubijao

PRE nego što je presudio sebi, serijski ubica iz pakla Nermin Sulejmanović (35) zavio je juče Gradačac u Bosni i Hercegovini u crno. Najpre je, prenoseći uživo na “Instagramu”, pred očima rođene ćerkice, ubio svoju nevenčanu suprugu Nevzetu Hećimović, koju je prethodno zlostavljao, jer ga je prijavila za nasilje. Na jezivom snimku čuje se dečji plač, dok se na sve strane videla krv.

12. 08. 2023. u 07: 18

Originalni tekst