Samit Viegradske grupe u Pragu u senci Ficove i Orbanove podrke Rusiji 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Pragu se danas posle dugog odlaganja sreu premijeri Poljske, eke, Slovake i Maarske na samitu poslednje anse za Viegradsku grupu u senci najnovijih izjava podrke Rusiji i osporavanja podrke napadnutoj Ukrajini od strane slovakog premijera Roberta Fica.

Na razgovore o proirenju Evropske unije koje, kada je re o zemljama Zapadnog Balkana, dugorono podravaju sve etiri zemlje, regionalne i saradnje u odbrani, energetskoj bezbednosti i o problemima nelegalne migracije bez sumnje e se odraziti poslednje Ficove izjave, potvrdio je domain samita, eki premijer Petr Fijala.

Ne mogu da prihvatim narativ da sukob raspiruju Ukrajinci ili zapadne zemlje. Krivac je jasan, ruska agresivna politika. Ne kaem da je za mene velika radost da se sreem sa kolegama sa kojima se ne slaem u nizu kljunih stvari. Mislim na maarskog i slovakog premijera. Ali moramo da vodimo dijalog, neko to mora da radi, kazao je uoi samita Fijala.

eki premijer rekao je da bi najlake bilo da se ne sastaju i da ne razgovaraju ali da bi onda moglo da se desi da pomo Ukrajini bude potpuno blokirana.

Da e razgovor u Pragu biti i komplikovan i svakako ne prijatan posle tako dvosmislenih signala iz Budimpete i Bratislave kazao je uoi samita i poljski premijer Donald Tusk.

Viktoru Orbanu i njegovoj vladi, ne Maarima, rekao sam sve, i vie nego to treba i rei u mu to u lice i na samitu Viegradske grupe u Pragu. Nema mesta u Evropskoj uniji i NATO za bilo kakve sumnje kada je u pitanju rusko-ukrajinski rat. Ko to ne razume da fakto stavlja sebe van naih zajednica. Tu ne moe da postoji dvosmislenost. Zapadni svet mora da bude solidaran, kazao je pred samit poljski premijer.

Tusk je novinarima rekao da u Prag ide da sazna ima li uopte Viegradska etvorka vie smisla ili ne.

Iako zvaninici i mediji dananji sastanak nazivaju samitom poslednje anse analitiari doputaju da je ta neformalna regionalna grupa u kojoj etiri zemlje uspeno koordiniraju svoje stavove u Evropskoj uniji tamo gde imaju zajedniki interes trenutno paralisana zbog razliitog pristupa ratu u Ukrajini ali ne veruju u njen raspad.

Na najviem nivou su sada odnosi poremeeni ali V4 je prodrla i na nie nivoe gde se saradnja neprestano odvija. Viegradska grupa sigurno nee u skorije vreme povratiti znaaj koji je imala u vreme migracijske krize. Razlog je to to je u pitanju agresije Rusije na Ukrajinu podeljena na dva tabora, kazala je ekoj agenciji TK Pavlina Janebova iz eke Asocijacije za medjunarodna pitanja.

I Janebova i politikolog Oto Ejbl sa Masarikovog univerziteta u Brnu istiu da je otra Ficova retorika namenjena domaim biraima, dok se u EU ponaa drugaije i ne pravi nikakve probleme, niti se pridruuje Maarskoj da blokira bilo ta pa ni pomo Ukrajini.

Od samita poslednje anse analitiari ne oekuju nikakve ultimatume, posebno to je domain, premijer Fijala poznat kao politiar koji strpljivo trai konsenzus a za poljskog premijera V4 nije ni preterano bitna, budui da se Poljska sa novom vladom posle izbora 15. oktobra okrenula EU i energino radi na tome da aktivira Vajmarski trougao sa Francuskom i Nemakom i regionalnu saradnju sa skandinavskim zemljama.

Najverovatnije je da e sporove unutar Viegradske grupe nastojati da reavaju dogovorom u kuloarima, kazao je Ejbl.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst