Šalja pred sudom za zločine OVK: Razumeo sam navode optužnice, izgledaju mi smešno

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za ratne zločine u Albaniji 1999, za koje je optužen.

Sud za OVK
Sud za OVK

"Izjavljujem da nisam kriv. Ne priznajem da sam počinio ikakav zločin, osim što sam branio svoju domovinu", rekao je Šalja pošto ga je sudija Nikola Giju pitao kako se izjašnjava.

Na prethodno pitanje sudije Gijua da li je razumeo navod optužnice, Šalje je odgovorio: "Razumeo sam navode optužnice. Izgledaju mi smešno".

Šalja, koji se predstavio kao "državljanin Belgije", tvrdio je i da nije bilo potrebe da on, sredinom marta, bude uhapšen u Briselu, jer bi se dobrovoljno odazvao pozivu suda.

Šalja (53) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Prema optužnici, Šalja (53), zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

"Fabrika metala u Kukešu služila je i za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK. Zločine iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici "optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK", može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo "ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika".

Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenike su držali "pod nehumanim uslovima", bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su "napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja".

Pripadnici OVK su surovo postupali prema pritvorenicima u Kukešu upotrebljavajući "palice, metalne šipke, pištolje, bejzbol palice i noževe" kojim su im lomili kosti i nanosili druge teške telesne povrede.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sudija Giju je optužnicu protiv Šalje potvrdio 12. juna 2020. Šalju su 16. marta u Briselu uhapsile belgijske vlasti po nalogu suda za zločine OVK. U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila.

Šalja je osmi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen po nalogu suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova. Petorica su optužena za ratne zločine, a dvojice za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article