Folk pjevač Šako Polumenta progovorio je o estradnoj mafiji i priznao da je godinama imao problem s kriminalcima, te i da je zbog toga što im se nije povinovao i njegova porodica dobijala prijetnje.

Folker je za medije ispričao da nije odolio pritiscima kao 90 odsto njegovih kolega s estrade, a objasnio je i da skoro sve velike zvijezde guraju sponzori iz kriminalnog miljea. Polumenta kaže da nije dozvolio da ga bilo ko uplaši, te i da je uspio da istraje uprkos tome što su ga sabotirali i zabranjivali na mjestima koja drže ljudi iz podzemlja.

– Prekinuo sam kontakt s brojnim medijima jer su me optuživali da sam pedofil nakon onih skandala s maloljetnicama. To nikad nije imalo veze s istinom, zato ne dajem često intervjue. Oni koji me ne vole pričali su i da se drogiram, da sam okorjeli narkoman, a ja drogu nikada nisam takao rukom – rekao je pjevač na početku razgovora, a onda je pričao o tome kako stvari na estradi zapravo funkcionišu:

– Ja sam roditelj i dedo i po svaku cijenu sam morao da branim integritet. Nastupe i koncerte zakazujem sam. Samostalan sam izvođač za razliku od 90 posto estradnjaka koje gura mafija ili veze koje imaju s jakim ljudima ili sponzorima. Mnogi nemaju hitove, već samo izađu i pjevaju moje pjesme. Od 2002. pokušavaju da me uvuku u estradnu mafiju, ali nisam se dao. Startovali su me gdje god da krenem, Švicarska, Njemačka, ma svuda! Proganjali su me na svaka tri mjeseca. Neki pjevači su se prepustili, ja nikada nisam i zato sam trpio sankcije, svađao se, nema gdje me nisu zabranjivali kad čuju da imam nastup. Nisam mogao da pjevam ni u jednom klubu koji oni drže. Najveće zvijezde kod nas su imale tih problema, a ja sam uspio da se izborim za sebe i svoje mjesto. Prijetili su mi i da će da povrede moje najbliže, nisam smio da se plašim. Samo sam gledao kako da ih zaštitim po svaku cijenu.

Polumenta kaže da ga noćni život i estrada nisu naveli na poroke, pa se trudi da alkohol popije samo kad je u društvu prijatelja na nekom veselju.

– Nemam poroke, popijem piće samo kad sam s dragim ljudima privatno na nekom veselju. Ne treba mi nijedan stimulans da bih pjevao cijelu noć. Pa vi ne znate koliko pjevača izađe na scenu i pjeva u pijanom stanju, ko zna šta sve još pored toga. Svi su grešniji od mene, a njih niko nije blatio javno. Htio sam da uspijem bez ičega, mirne glave i budem sretan deda s unučićima. Nisam želio da me poroci upropaste i tako će i ostati – zaključuje Šako.

Folker tvrdi da je na estradi izvođač koji je u karijeri otpjevao najviše humanitarnih koncerata, ali se time nikad nije previše hvalio.

– Koliko sam samo otpjevao humanitarnih koncerata, pa tu se ne zna broj. Moja djeca su svjedoci, ne mora onda više niko da stane uz mene, ali dokazi za sve postoje. Meni je to prelijep čin. Ima i drugih pjevača koji rade isto, naravno, ali mi je ponekad bilo krivo što se o tome, recimo, nije pisalo, umjesto ružnih stvari. Naravno da ne tražim reklamu za humanost, ali to će sutra još nekog da podstakne da uradi isto – tvrdi on.

Šako kaže da je bio prisutan u trenucima kad su pjevači uzimali svašta od psihoaktivnih supstanci prije izlaska na binu.

– Gledao sam pored sebe mnogo mojih drugova, pa i pjevača koji su uzimali opijate pred izlazak na binu i svjestan sam bio da ću, ako uradim isto, ostati bez porodice, bez ičega. Nisam djecu pravio da bi, na kraju, zbog mene ostala na ulici. Čuvam porodicu, takav sam čovjek i uvijek to ističem. Zašto bi bilo ko uništavao sebe. To nam ništa dobro ne donosi, a sve rastura.

(express/republika)

Originalni tekst