Donald Tramp je ponovo uzburkao političku scenu svojim kontroverznim izjavama na mitingu u Vest Palm Biču, na Floridi, koji je organiyovala krajnje desničarska hrišćanska grupa Turning Point Action. Bivši predsednik je na jučerašnjem mintingu rekao svojim pristalicama da, ukoliko ga ponovo izaberu na predsedničku funkciju u novembru, više neće morati da glasaju.

“Hrišćani, izađite i glasajte! Samo ovaj put – nećete morati to da radite više,” izjavio je Tramp sa osmehom. “Sve će biti rešeno! Biće sve u redu. Nećete morati više da glasate, moji lepi hrišćani.”

Kako piše Gardijan, ove reči su izazvale lavinu reakcija. Advokat Endru Seidel upozorio je da Trampovi komentari nisu „suptilni hrišćanski nacionalizam“, već direktna pretnja demokratskom poretku. “Ali… šta ako želim ponovo da glasam? Uvek su me učili da je glasanje američka tradicija”, ironično je dodala glumica Morgan Ferčajld. 

Tramp, poznat po svojoj sklonosti ka autoritarnim liderima poput Vladimira Putina i Viktora Orbana, ne krije svoje ambicije. Nedavno je izjavio da bi bio “diktator prvog dana” ako bi dobio drugi mandat. Njegova izjava da bi izbori mogli biti ukinuti dodatno je pojačala strahove među demokratama i zaštitnicima građanskih prava.

Bivši predsednik se suočava sa brojnim pravnim problemima, uključujući optužbe za falsifikovanje poslovnih zapisa i pokušaje poništavanja rezultata izbora 2020. godine. Ipak, Tramp je i dalje glavni kandidat za republikansku nominaciju i uživa veliku podršku svojih pristalica.

Uprkos svemu, ankete pokazuju da je trka između Trampa i potpredsednice Kamale Haris izuzetno tesna u ključnim državama koje će odlučiti novembarske izbore.

Post Views: 20

Originalni tekst