Poslije kraće bolesti u 73. godini života, prije nekoliko dana, preminuo je legendarni makedonski klarinetista i saksofonista Ferus Mustafov.

Ferus je 26. aprila doživio moždani udar i od tada se nalazio u bolnici „8. septembar“ u Skoplju.

Njegova profesionalna karijera započela je sa sedamnaest godina, dok je studirao violinu i klarinet na lokalnoj muzičkoj akademiji. Za to vrijeme pozvan je na turneju sa grupom koju je predvodio Toma Chrchev, a uspjeh turneje primorao ga je da odustane od akademskih studija i postane profesionalni muzičar.

Nakon godinu dana služenja vojnog roka preselio se u Sarajevo, gdje je preuzeo vodeću ulogu u eksploziji popularnosti narodne muzike koja se tu dešavala u to vrijeme. Kasnije je postao direktor muzičkog programa na romskom jeziku za Radio televiziju Skoplje i stekao međunarodnu publiku izdavanjem albuma svjetskih muzičkih izdavača kao što su Globus Steel i Tropski.

A koliko je Sadik Hasanović fan Mustafova, pokazao je u objavi na društvenim mrežama. Naime, kako je napisao, narednih dana neće objavljivati muzičke sadržaje na svojim stranicama iz poštovanja prema Ferusu i poštovanja prema mom bratu Ferči koji radi u mom bendu.

Originalni tekst