SAD prve odobrile vakcinu „Moderne“ za hitnu upotrebu

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu vakcine protiv koronavirusa biotehnološke kompanije Moderna za hitnu upotrebu u SAD. To je druga vakcina koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu u ovoj zemlji, nakon Fajzer – BioNTekove vakcine.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

FDA je dala zeleno svetlo za upotrebu vakcine nakon što je juče savetodavni odbor agencije – panel spoljnih stručnjaka – podržao njenu upotrebu. Ova odluka je prva dozvola jednog regulatornog tela za upotrebu Modernine vakcine i potvrda vrednosti njene tehnologije RNA, prenosi Glas Amerike.

Biotehnološka kompanija radi sa američkom vladom da se pripremi za distribuciju 5,9 miliona doza vakcine koja bi mogla da počne već ovog vikenda.

Odluka FDA je zasnovana na rezultatima studije u kojoj je učestvovalo 30.000 dobrovoljaca, i utvrđeno da je u skoro 95% slučajeva efikasna u sprečavanju kovida19, bez ozbiljnije zabrinutosti za bezbednost vakcinisanih.

Hitnu dozvolu FDA prethodno je dobila slična vakcina, koju su razvili kompanija Fajzer i njen nemački partner BioNTek, a koja je ove nedelje data hiljadama američkih zdravstvenih radnika širom zemlje.

"Pošto su sada dostupne dve vakcine u sprečavanju kovida19, FDA je načinila još jedan ključni korak u borbi protiv globalne pandemije, koja izaziva ogroman broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD svakog dana", saopštio je komesar FDA Stiven Han.

Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na manje pristupačnim lokacijama kao što su ruralne bolnice. Ona mora da se čuva i prenosi zamrznuta, ali ne zahteva tako niske temperature kao Fajzerova vakcina. Kada se odmrzne, Modernina vakcina može da se čuva na običnim temperaturama frižidera. Daje se u dve doze, u razmaku od 28 dana.

Moderna ima ugovore sa američkom vladom da proizvede 20 miliona doza ove godine, i ukupno 200 miliona doza do kraja juna 2021.

Distribucija Modernine vakcine počinje u momentu kada se SAD suočavaju sa ogromnim rastom hospitalizacija i smrtnih slučajeva, posle prošlomesečnih okupljanja za Dan zahvalnosti, što je dovelo do novih restrikcija i zatvaranja širom zemlje.

Eksperti za javno zdravlje sada upozoravaju na proslave Božića i doček Nove godine, zabrinuti da bi moglo da dođe do novog porasta broja zaraženih, povrh sadašnjeg, koji već preti da premaši kapacitete zdravstvenih ustanova širom Amerike.

Čak i uz dve veoma efikasne vakcine, društveno distanciranje i pokrivanje lica biće potrebno mesecima, pre nego što se dovoljno ljudi vakciniše da bi se smanjilo prenošenje virusa i okončala pandemija.

Po broju zaraženih i preminulih SAD su među najugroženijim na svetu. Od ukupno oko 76 miliona zaraženih u SAD registrovano je njih 17.888.353, dok je gotovo petina smrtnih slučajeva u svetu na teritoriji ove zemlje u kojoj je koronavirus odneo više od 320.000 života.

Izvor: VoA

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article