EPA-EFE/SHAWN THEW

Šef kineske diplomatije prihvatio je da poseti Vašington posle “konstruktivnih” i “otvorenih” razgovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Pekingu, saopštio je danas Stejt department.

Entoni Blinken je pozvao kineskog ministra spoljnih poslova Ćing Ganga u posetu i dvojica zvaničnika su se složili da planiraju takvu jednu posetu na datum koji će im uzajamno odgovarati, i koji će kasnije biti određen, rekao je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Blinken je danas počeo dva dana sastanaka sa kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Američki državni sekretar je ukazao na potrebu za diplomatijom i držanja kanala za komunikaciju otvorenin, naveli su američki zvaničnici.

Ovo je prvo putovanje visokog američkog diplomate u Kinu za gotovo pet godina i  usledilo je pošto je Blinkenova ranija poseta odložena kada su Ameriknci oborili sumnjivi kineski špijunski balon iznad svog vazdušnog prostora.

Američki zvaničnici kažu da je glavni cilj razgovora stabilizacija odnosa koji su postali izuzetno napeti.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je Blinkenu da je Peking posvećen izgrdnji stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog odnosa sa SAD, javili su kineski državni mediji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ćin je rekao da je Tajvan najveći rizik za američko-kineske odnose i opisao pitanje Tajvana kao jedno od ključnih kineskih interesa, javili su državni mediji.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom koja će u jednom trenutku biti pod kontrolom Pekinga dok Tajvan sebe vidi kao odvojenog od kopnene Kine sa svojim ustavom i vođama. 

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost i prva je poseta američkog državnog sekretara Kini od oktobra 2018. godine. Tada je njegov prethodnik bio Majk Pompeo, koji je bio idejni tvorac strategije konfrontacije sa Pekingom poslednjih godina predsedništva Donalda Trampa. 

Originalni tekst