EPA-EFE/YONHAP

U doba kada azijski region suočava sa pretnjom od sve snažnije Kine i nuklearno naoružane Severne Koreje, SAD obećavaju “novu eru” u odnosu sa svojim najvažnijim azijskim saveznicima.

Analitičari očekuju da će Bajden dobro iskoristiti nedavno zbližavanje Japana i Južne Koreje, kako bi obnovio saradnju u oblasti raketne odbrane i tehnologije, prenosi Gardijan.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden će u petak ugostiti južnokorejskog predsednika Jun Suk Ieola i japanskog premijera Fumija Kišidu u Kemp Dejvidu. Ovo je njihov prvi samostalni samit, za koji američki zvaničnici kažu da će biti promocija slobodnog i otvorenog azijsko-pacifičkog regiona.

Koordinator Bele kuće za pitanja Indo-Pacifika, rekao je da će veze Vašingtona sa Tokiom i Seulom biti “trilateralni odnos za 21. vek”.

Na samitu će se govoriti o saradnji u odbrani od balističkih raketa, o zajedničkim vojnim vežbama i trosmernoj telefonskoj liniji.

Samostalni samit koji okuplja južnokorejske i japanske lidere bio je skoro nezamisliv pre oko godinu dana, jer su tada susedi iz severoistočne Azije bili upleteni u sporove oko svog ratnog nasleđa.

Bilateralni odnosi Japana i Južne Koreje bili su na niskom nivou, sve dok Ion nije preuzeo dužnost u maju 2022. godine. Konzervativac Ion i Kišida su rešili spor o prisilnom radu i uspostavili topao odnos, a održana je i zajednička poseta spomeniku Korejcima koji su stradali u atomskom bombardovanju u Hirošimi.

Ove nedelje je Ion rekao da je Japan “partner koji ima iste vrednosti i interese”, pošto je njegova država obeležila 78. godišnjicu oslobođenja od japanske kolonijalne vladavine koja je trajala 35 godina.

Kina je ovaj samit osudila, i rekla da se “protivi relevantnim zemljama koje formiraju različite klike i tome što zaoštravaju konfrontacije i ugrožavaju bezbednost drugih zemalja”.

“Nadamo se da će ove zemlje doprineti regionalnom miru, stabilnosti i prosperitetu”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Američki zvaničnici su ubeđeni da njihovi azijski partneri dele stav Vašingtona o većini globalnih pitanja.

“Japan i Južna Koreja su ključni saveznici, ne samo u regionu, već širom sveta, a Bajdenov samit će, verujemo, biti nova era u ovoj trilateralnoj saradnji”, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Samit će biti održan nekoliko nedelja nakon što su lider Severne Koreje Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili pisma i obavezali se da će intenzivirati svoje veze i dugogodišnje strateške odnose.

Putin je pozvao na bliže veze Moskve i Pjongjanga.

“Siguran sam da ćemo nastaviti da gradimo bilateralnu saradnju u svim oblastima, sve zbog dobrobiti naših naroda, kao i sa ciljem jačanja stabilnosti i bezbednosti na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji u celini”.

Originalni tekst