Nakon nedvosmislenih optužbi premijerke Srbije Ane Brnabić da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Nemačka stoje iza podrške i finansiranja ekoloških protesta širom Srbije saopštenjem su se oglasile i ambasade pomenutih zemalja kako bi demantovale našu premijerku.

U saopštenju se navodi da su ove zemlje od početka demokratskih promena u Srbiji finansijski pomogle našu zemlju sa preko tri milijarde dolara.

“Ove tvrdnje ne odražavaju naše partnerstvo sa Srbijom”, navode iz ovih amabasada.

Oni se pozivaju na transparentnu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija, a napominju da ne razumeju optužbe na račun organizacija sa kojima sarađuje Vlada naše zemlje u procesima reformi i razvitka institucija.

„Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama. Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija“, navodi se u saopštenju.

Ana Brnabić juče je saopštila javnosti da se prekida saradnja sa Rio Tintom, a tom prilikom je ocenila ponašanje Zapadnih sila kao licemerno zbog podrške ekološkim organizacijama koje su inicirale višestruke blokade ključnih saobraćajnica. Navela je i da je istu poruku prenela nekolicini ambasadora sa kojima je razgovarala.

Direktno je optužila strane službe da učestvuju u osnivanju i radu zelenih pokreta, kao i u njihovom finansiranju kako bi se “polomila kičma” Aleksandru Vučiću i srpskom režimu.

Ana Brnabić je zanemela pred mladićem iz Temerina: 18 godina nemamo vodu, a hoćete da ostanemo u zemlji

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)