SAD izvele vazdušne napade na Siriju, Rusija upozorava na mogućnost konflikta velikih razmera

Američki predsednik Džo Bajden naredio je u četvrtak da se izvrše vazdušni napadi u istočnoj Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD-a. Reč je o prvoj američkoj vojnoj akciji otkako je Bajden postao predsednik. Rusija je upozorila da takvi napadi mogu dovesti do konflikta velikih razmera u čitavom regionu.

Pentagon / Foto: defense.gov/DOD
Pentagon / Foto: defense.gov/DOD

„Prema direktivi predsednika Bajdena, američke vojne snage su izvršile vazdušne udare na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržava Iran u istočnoj Siriji“, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Prema saopštenju Pentagona, gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Vazdušni napadi su, kako navodi Glas Amerike, po svemu sudeći bili ograničenog obima, što smanjuje rizik od eskalacije.

Bajdenova odluka da SAD izvrše udare samo u Siriji, a ne i u Iraku, bar za sada, daje vreme iračkoj vladi da sprovede sopstvenu istragu napada 15. februara u kojem su ranjeni Amerikanci.

„Predsednik Bajden će reagovati da zaštiti američko i koaliciono osoblje. U isto vreme, postupili smo na promišljeni način čiji je cilj – deeskalacija stanja u istočnoj Siriji i Iraku“, rekao je Kirbi.

On je dodao da je u napadima uništeno više objekata kod jednog graničnog punkta, koje koristi nekoliko militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al-Šuhada, navodi Glas Amerike.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 17 proiranskih boraca ubijeno je u američkim napadima u Siriji, kod granice sa Irakom.

Ruski senator i predstavnik Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentarisao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardovanje suverene države.

„Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savetu bezbednosti sa zahtevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasedanju“, rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u celom regionu.

„Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmera“, upozorio je Džabarov.

Izvor: Sputnjik, Glas Amerike, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article