Izraelske bezbednosne snage ubile su „od 20 do 30 odsto od ukupnog broja palestinskih ekstremista“, pripadnika islamističkog Hamasa, procenjuju američke obaveštajne agencije.

Kako je objavio Vol strit džornal (Wall Street Journal) Hamas, organizacija koja vlada Pojasom Gaze ima dovoljno municije da se više meseci bori protiv izraelskih snaga.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su prošle nedelje saopštile da je više od 9.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih ekstremističkih organizacija ubijeno u Gazi od početka rata 7. oktobra 2023.

Tog dana je u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na jug Izraela, ubijeno oko 1.200 osoba, uglavnom civila a više od 240 talaca je odvedeno u Gazu.

U izraelskim napadima iz vazduha, sa mora i kopna, u odgovoru na te napade ubijeno je 24.927 ljudi u Gazi, najviše žena i dece, po podacima tamošnjeg ministarstva.

Jedan visoki komandant IDF je 2021. godine procenio da Hamas ima oko 30.000 boraca. IDF ocenjuje da će borbe u Gazi trajati tokom cele 2024, jer je cilj Izraela da potpuno neutrališe Hamas.

Izrael se obavezao da će nastaviti borbu dok se svi preostali taoci ne vrate kući, a veruje se da je u zatočeništvu njih 132.

Post Views: 22

Originalni tekst