Američke i britanske snage noćas su sprovele nove udare na Hute u Jemenu, a predstavnici pobunjenika su saopštili da će i dalje da vrše napade na brodove u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Gazi.

U noćašnjim udarima je precizno gađano podzemno skladište oružja Huta i njihove lokacije za rakete i vazdušni nadzor, navele su u zajedničkom saopštenju američke i britanske oružane snage.

Vašington i London su ciljali Huti mete, navodi se u saopštenju koje su potpisali i Kanada, Australija, Bahrein i Holandija, koje podržavaju tu operaciju ali ne učestvuju direktno u njoj.

U svojoj drugoj zajedničkoj operaciji od početka januara američka i britanska vojska sproveli su udare da bi „oslabili arsenal koji Huti koriste da ugroze svetsku trgovinu i živote nedužnih mornara“, navodi se u saopštenju.

„Naš cilj je uvek da se smanje tenzije i vrati stabilnost u Crvenom moru“, dodaje se u saopštenju ali ipak upozorava da neće oklevati da „brane živote i slobdno kretanje trgovinskih brodova u jednom od najvažnijih plovnih puteva na svetu“.

Britansko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopštenju navelo da su u udarima učestvovali četiri borbena aviona Tajfun, i da je cilj bio da se podriju vojni kapcaiteti Huta, koje podržava Iran.Ciljevi uključuju raketne sisteme i bacače, sisteme za protivvazduhollovnu odbranu, radare i skladišta oružja duboko pod zemljom, navela je američka Vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom) preko mreže X.

Novinska agencija Huta, Saba, javila je da su američko-britanske snage gađale glavni grad Jemena Sanu i više provincija u zemlji. Prema Huti televiziji Al Masirah u udarima je na meti bila vojna baza Al Dailami, koja se nalazi severno od Sane.

Huti pobunjenici drže pod kontrolom veliki deo Jemena, posle gotovo decenije rata protiv vladinih snaga koje podržava Saudijska Arabija.

„Američko-britanska agresija samo će pojačati odlučnost jemenskog naroda da preuzme moralnu i humanitarnu odgovornost prema ugnjetavanim u Gazi“, napisao je na mreži X Mohamed al Buhaiti, visoki zvaničnik Huta.

Huti koji navode da podržavaju stanovništvo u Gazi, koje je pod izraelskom opsadom i suočeno sa humanitrnom katastrofom, juče su preuzeli odgovornost za napad na američki vojni brod.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane je za Frans pres rekao da su te informacije lažne i da nije primećen nikakav takav napad.

Huti su od sredine novembra ispalili brojne rakete i dronove na brodove koje smatraju da su povezani sa Izrelom.

SAD su formirale koaliciju koja će patrolirati kod Jemena da štiti međunarodni pomorski saobraćaj.

Post Views: 7

Originalni tekst