U VILNjUS, gde 11. jula počinje samit NATO-a, sleteo je američki „avion sudnjeg dana“ Boeing 747-E4B, pokazuje servis Flightradar24.

СА БАЈДЕНОМ СТИГАО И АВИОН СУДЊЕГ ДАНА Амерички председник у Вилњус стигао у великом стилу

Foto: AP

Avion je poleteo iz grada Kemp Springs u Merilendu (gde se nalazi američka vazduhoplovna baza Endruz) i sleteo u litvansku prestonicu u utorak rano ujutro. Danas u Viljnusu počinje samit NATO-a, na kojem učestvuje američki predsednik Džozef Bajden.

Boeing E-4B Nightwatch je duboko modifikovani avion Boeing 747 koji služi kao Nacionalni centar za vazdušne operacije Sjedinjenih Država. Prvenstveno je dizajniran da služi kao komandni i kontrolni centar za predsednika Sjedinjenih Država, ministra odbrane i druge visoke vladine zvaničnike tokom opšte vanredne situacije ili nuklearnog rata.

Boeing E-4B Nightwatch ima nekoliko naprednih funkcija koje mu omogućavaju da izvrši svoje misije. Napredne komunikacione sisteme, sigurne veze za prenos podataka i niz elektronskih i optičkih senzora su neke od odlika. Avion je takođe opremljen sistemima za samoodbranu, uključujući radarske prijemnike upozorenja, dispenzere pleve i baklje, kao i infracrvene protivmere.

Samo četiri takva aviona su do danas napravljena.

BONUS VIDEO: Ti si lažov! – A ti si najgori predsednik u istoriji Amerike

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst