Ružić: Studentske poliklinike bi trebalo da ostanu u zdravstvenom sistemu

Studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Branko Ružić / Foto: Srđan Ilić
Branko Ružić / Foto: Srđan Ilić

„Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju, jer u suprotnom efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja“, rekao je Ružić, prenelo je Ministarstvo.

Studentske poliklinike između plana i potreba

On je pozdravio smer u kojem ide rešavanje ovog pitanja i naglasio da je dobro što postoji dijalog sa studentima i što su studenti slobodni da se obrate po svim pitanjima koje smatraju značajnim.

Ružić je istakao da su institucije otvorene za razgovore i predloge koji će unaprediti uslove njihovog obrazovanja.

Masterplan, odnosno Plan optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite o kome se trenutno vodi javna rasprava podrazumeva gašenje studentskih poliklinika. Ovakvom rešenju protive se studentske organizacije, a protiv njega se izjasnila i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović koja za Insajder kaže da veruje da ipak neće doći do gašenja studentskih poliklinika jer bi to nanelo štetu studentima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article