Руски уметник СССР насељава ванземаљцима, митским бићима и футуристичким роботима (ФОТО)
Култура

27 јануар 2022


Николај Шевченко
Tkachenko/@grimm40
Фасцинантни радови Андреја Ткаченка стварају оригинални свет који привлачи љубитеље из свих крајева света.

  • Пратите наше садржаје преко сервиса Telegram! Сви наши најновији и најактуелнији текстови стижу директно на ваш паметни телефон! Ако Фејсбук одбија да дели наше објаве, уз Телеграм смо увек са вама!

Совјетски Савез Андреја Ткаченка разликује се од реалне историјске земље. У ауторовој верзији совјетског универзума у њему живе ванземаљци и митска бића, док совјетски грађани у свакодневном животу користе роботе и футуристичка возила. Истовремено, међутим, на његовим цртежима се препознају ситни детаљи из свакодневице СССР-а, блиски свима који су живели у бившој држави.

Tkachenko/@grimm40

Коначан резултат је необична мешавина научне фантастике и совјетског миљеа, што привлачи пажњу Ткаченкових фанова и корисника друштвених мрежа.

Tkachenko/@grimm40

На својој Инстаграм страници, веб-сајту и у штампаним материјалима Ткаченко ствара оно што назива Паралелни СССР, земљу која никада није постојала, али је ипак фасцинантна и провокативна.

Tkachenko/@grimm40

„То је моја фантазија. Одрастао сам у то време. За мене СССР није политички систем. То су топла сећања из мог детињства. Сећам се возила и људи око мене и користим та сећања да данас креирам слике“, објашњава Ткаченко.

Tkachenko/@grimm40

Уметник је запослен као индустријски дизајнер. У слободно време ствара фантастичне приказе са ванземаљцима, митским бићима и научно-фантастичним возилима.

Tkachenko/@grimm40

Ткаченкова уметност нема граница: ту су мобилне руске сеоске куће на тенковима, биомеханичка бића која беже из тајних совјетских лабораторија, роботи који живе на руском селу, Голијат у Сибиру, Баба Јагина кућа која се креће на бензин и сирене које опуштено посматрају летеће тањире, да издвојимо само неколико примера.

Tkachenko/@grimm40

„Стварно ми се допадају романи Аркадија и Бориса Стругацког и других совјетских писаца научне фантастике. Моји цртежи одражавају ову страст. Сам смишљам приче које се крију на мојим цртежима. Понекад у глави имам слику или причу, а затим је претачем на папир у форму цртежа“, каже Ткаченко.

Tkachenko/@grimm40

Уметник сања да свој таленат покаже у свету кинематографије. Ткаченко има искуство рада за холивудски филмски студио.

Tkachenko/@grimm40

„Био сам изабран да дизајнирам аутомобиле за анимирани филм Fast & Furious: Spy Racers анимационе телевизије DreamWorks, заснован на франшизи Паклене улице“, каже дизајнер.

Tkachenko/@grimm40

Међутим, он има веће амбиције. „Волео бих да сарађујем са руским филмским редитељем Фјодором Бондарчуком, јер он има искуства у раду на филмовима заснованим на делима браће Стругацки. Отворен сам за понуде“, каже Ткаченко.

Tkachenko/@grimm40

Могућност рада у филмској индустрији изгледа није тако далека за уметника који је популаран како у Русији, тако и у иностранству. Ткаченко то објашњава свежим идејама на којима се заснива његов свет паралелног СССР-а.

Tkachenko/@grimm40

„Као што ми је рекао један странац, то је нешто ново. Ако узмете заплете холивудских филмова, они као да су уклесани у камену, све је у њима јасно. Постоје клишеи који се понављају из филма у филм. Паралелни СССР је нешто ново за страну публику. То је ново време и нова земља за њих, коју ја представљам у новом светлу“, закључује уметник.

Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40 Tkachenko/@grimm40

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)