Home Iz minuta u minut Ruski sud zatvorio Centar Saharov, posvećen fizičaru, dobitniku Nobelove nagrade
ruski-sud-zatvorio-centar-saharov,-posvecen-fizicaru,-dobitniku-nobelove-nagrade

Ruski sud zatvorio Centar Saharov, posvećen fizičaru, dobitniku Nobelove nagrade

42
Photo by Tobias SCHWARZ / AFP

Ruski sud danas je zatvorio Centar Saharov, poznatu organizaciju posvećenu očuvanju zaostavštine fizičara i dobitnika Nobelove nagrade, aktiviste za ljudska prava Andreja Saharova.

Zatvaranje grupe za ljudska prava smatra se delom kampanje Kremlja da se obračuna sa liberalno orijentisanim organizacijama koje osporavaju zvanične narative, uključujući i one o vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini, prenosi N1.

Moskovski gradski sud je u saopštenju naveo da je odlučio da likvidira Centar Saharov na zahtev Ministarstva pravde zbog nezakonitog održavanja konferencija i izložbi.

Od svog osnivanja 1996. godine, Centar Saharov je bio domaćin stotinama debata, izložbi i drugih događaja, a 2015. hiljade ljudi okupilo se tamo da oda poslednju poštu opozicionom političaru Borisu Njemcovu, koji je ubijen u blizini zidina Kremlja.

Vlasti su Centar 2014. proglasile „stranim agentom“ i ove godine naredile iseljenje iz prostorija.

Andrej Saharov, koji je umro 1989. godine, bio je ključna figura u razvoju sovjetskog programa hidrogenske bombe, ali je kasnije postao poznat po svom aktivizmu u promovisanju ljudskih prava i slobode savesti.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1975. godine, ali mu nije bilo dozvoljeno da otputuje u Norvešku da bi je primio.

Saharov je 1980. godine poslat u interno izgnanstvo koje je trajalo šest godina.

Originalni tekst