EPA-EFE/STR

Kijev tvrdi da ukrajinske trupe napreduju u svim pravcima. Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, naredio je najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni vojni sektor ka Belorusiji. Moskva je ponovo zapretila da neće odobriti produženje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora.

Ranije danas, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je pres služba beloruskog predsednika, prenosi RTS.

Lukašenko je potpisao Zakon o izmenama i dopunama zakona o masovnim medijima.

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

Objašnjava se da “zakon predviđa mogućnost uvođenja zabrane delovanja stranih medija na teritoriji Belorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema beloruskim medijima”.

Kako se navodi u izveštaju, proširuje se lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa internet resursima.

Utvrđeni su uslovi za delatnost vlasnika internet resursa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija.

Zelenski: Rusi spremni da ugroze NE Zaporožje

Volodimir Zelenski je rekao da postoji ozbiljna pretnja po nuklearnu elektranu Zaporožje jer je ruska strana tehnički spremna da izazove lokalizovanu eksploziju u postrojenju.

Ranije je ukrajinska vojno-obaveštajna uprava tvrdila da Rusija smanjuje svoje prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Originalni tekst