RUSKI ministar zdravlja Mihail Muraško obišao je danas, u pratnji ministarke zdravlja Srbije Danice Grujičić, Hram Svetog Save na Vračaru.

РУСКИ МИНИСТАР ПОСЕТИО ХРАМ СВЕТОГ САВЕ: Друштво му је правила и једна министарка (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Muraško se prethodno sastao sa premijerom Srbije Anom Brnabić koja mu je prenela zahvalnost na kontinuiranoj podršci Moskve očuvanju teriorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Podsetimo, delagacija Ministarstva zdravlja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Danas je potpisan memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Rusije, a resorna ministarka Danica Grujičić ocenila je da će on učvrstiti saradnju dva zdravstvena sistema i otvoriti prostor za nove vidove saradnje.

Grujičić je navela da Memorandum obuhvata različite pravce saradnje među kojima je i saradnja u oblasti onkologije.

Dodala je da su stručnjaci iz Srbije išli u Rusiju na sastanke za javno zdravlje, prevenciju infektivnih bolesti, poboljšanje rezultata u lečenju nedonoščadi i da su bili zadivljeni načinom rada, navodeći da neke organizacione stvari treba primeniti u zdravstvenom sistemu Srbije.

Ruski ministar je posetio i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, i tom prilikom je iskazao očekivanje da će poseta Srbiji predstavljati impuls za saradnju stručnjaka dve zemlje u oblasti novih tehnologija lečenja, novih otkrića i hirurške prakse.

Delegaciju Ministarstva zdravlja Rusije i resornu ministarku Danicu Grujičić dočekao je direktor Instituta „Dedinje“ Milovan Bojić koji je iskazao zadovoljstvo njihovim dolaskom i naveo da Institut podržava Memorandum koji je potpisan danas između dva ministarstva.

– Ruska strana u Institutu za kardiovaskukarne bolesti Dedinje će imati ozbiljnog partnera i velikog prijatelja –  rekao je Bojić.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst