FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da je “paradoks” Vladimira Putina to što on uopšte nije “neprijatan” čovek.

РУСКИ ЛИДЕР ЖЕЛИ ДА ОБНОВИ ИМПЕРИЈУ? Макрон о Путиновом парадоксу и намерама шефа Кремља

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

– Kada ga upoznate, on nije neprijatan. To je paradoks – rekao je Makron. 

Francuski predsednik je izneo mišljenje o korenu sukoba između Moskve i Kijeva, navodeći da je pravi Putinov cilj obnova ruske “imperije”. On je dodao da je Putin pokušao da mu objasni da su SAD i EU preko Ukrajine ugrozile bezbednost Rusije.

– Mislim da to nije tačno. On je odlučio da započne ovaj rat kako bi povratio teritorije, proširio Rusiju i obnovio, u izvesnom smislu, imperiju koja je ranije postojala – rekao je Makron.

Makron, međutim, nije objasnio kako bi tačno neprijateljstva koja su u toku mogla da pomognu u postizanju navodnog Putinovog cilja.

Makron je upozorio i na zabludu da su ruske trupe blizu poraza u Ukrajini. Iako su Rusi imali određene gubitke, tvrdi Makron, kijevske snage nisu bile ni blizu da pobede na bojnom polju.

Makron ima prilično dvosmislen stav o sukobu u Ukrajini, pa je ranije tvrdio da zapadne vlade ne bi trebalo da “ponižavaju” ruskog predsednika i pozivao na pregovore, dok je u poslednje vreme više zastupao antiruski stav i prihvatio da pošalje oklopna vozila Ukrajini.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst