Ruski fond: Proizvodnja Sputnjik V vakcine u Srbiji mogla bi da bude pokrenuta od maja

Ruski fond za direktne i investicije (RFPI) saopštio je danas da bi proizvodnja ruskih vakcina protiv virusakorona „Sputnjik V“ u Srbiji mogla da bude pokrenuta do maja ove godine, prenosi portal Sputnik.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

„RFPI i Institut 'Torlak' saopštavaju da je postignut sporazum o proizvodnji prve registrovane vakcine protiv virusa korona u svetu Sputnjik V u Srbiji. Srbija će biti prva zemlja u Južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. U budućnosti je moguć izvoz vakcine u druge zemlje u regionu“, navodi se u saopštenju RFPI.

Precizirano je da se očekuje da će proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu „Torlak“ početi do maja ove godine.

Šef Ruskog fonda Kiril Dmitrijev izjavio je da je Srbija među prvim zemljama na svetu odobrila i počela da primenjuje rusku vakcinu za imunizaciju stanovništva protiv virusa korona, ističući da će proizvodnja Sputnjika V na Institutu 'Torlak' pojednostaviti logistiku i omogućiti da se ubrza realizacija programa vakcinacije u Srbiji.

Prvi kontingent ruske vakcine Srbija je dobila 30. decembra prošle godine, a imunizacija je započeta 6. januara 2021. godine.

Izvor: Sputnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article